Čitaj mi!

Slovačka svadba u Pivnicima i...

Ekipa Programa za dijasporu RTS-a boravila je na prostoru Bačke Palanke koja raspolaže raskošnom kulturnom baštinom od pamtiveka. Tu su se susrele kulture, običaji i tradicija raznih naroda.

Oko kamere zabeležilo je slovačku svadbu koja se i danas obavlja u najstarijoj nošnji, baš kao i nekada. Sve ide redom... od trenutka kada se mlada i mladoženja sa kumovima nađu u kući mladoženje.

Leonard Nemet, hroničar ove opštine, govori o zanimljivoj istoriji ovog kraja. Ovo je prilika da se sazna i nešto više o keltskom novcu i dunavskim keltima koji su živeli na ovom prostoru.

U selu Parage upoznali smo dedu Cvijana, poznatog pintera, pravog majstora za kace i sepete. Ana Nađ Gašparovski, inženjer tehnologije, četvrta je generacija u poznatoj i jedinoj sodadžijskoj radnji Bačke Palanke. Njena radnja postoji više od 150 godine i rado komšijama raznosi sodu u staklenim flašama baš kao što je nekada i njen otac radio.

Na Kaloš čardi koja je 5 kilometara udaljena od Bačke Palanke upoznali smo Branka Štambergera koji zna sve o ribarenju i pletenju mreže. Ovaj dunavski alas zna da pravi ineobične specijalitete od dunavske ribe. Profesor Borislav Milošević s radošću govori o nekadašnjem običaju vertep koji se i dana u Bačkoj Palanci proslavlja, doduše kroz igrokaz.

Snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić sa ribarom Brankom Štambergerom Snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić sa ribarom Brankom Štambergerom

 

Autor i urednik emisije Danica Broketa

Snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić

Realizacija Ernestina Gligorijević