Čitaj mi!

Trezor

O Naučnom i Opšteobrazovnom programu prve polovine osamdesetih godina

Naučni i Opšteobrazovni program, Vreme televizije, 45. epizoda - Zadržavajući iste osnovne ciljeve kao u prethodnom periodu - blagovremeno i svestrano informisanje o zbivanjima u domaćoj i svetskoj nauci i popularisanje naučnog saznanja - Naučni program se u periodu 1981-1986, sve više transformiše u moderan i atraktivan televizijski program, čiji sadržaji privlače i šire gledalište.

Serija Radost saznanja je pratila tokove moderne misli, a serija Ex libris, uz korišćenje i igranih struktura, ostvarila je zanimljiv program s knjigama kao polaznim materijalom, i to onim, koje su otvarale mogućnosti različitog razmišljanja iz ugla različitih naučnih grana o današnjici i budućnosti. Posebno se obrađuje fenomen govora (Radivoj i Dragivoj). Etnografija je, pak, predmet serije Narodni običaji. Neke od emisija te serije stiču međunarodnu afirmaciju.

Opšteobrazovni program, namenjen obrazovanju odraslih, obuhvata širok raspon tema iz raznovrsnih oblasti savremenog života i civilizacije. Ističu se serija Ljudi govore, koja je ostavila trajne zapise o ljudima našeg podneblja, obuhvatajući gotovo čitav dvadeseti vek, zatim Nekad i sad, koja je oživela nekadašnje doba i Znamenite žene srpske prošlosti, kao primer korišćenja složenijeg televizijskog postupka. Obrazovni program Televizije Novi Sad odlikuje studiozan pristup. Reprezentativne su emisije Zašto je gačac postala ptica štetočina i Lekovita kamilica.

Učesnici: dr Vladimir Ajdačić; urednici Veroslava Tadić, Vladimir Jelenković, Ilja Slani, Nedeljko Ješić, Branko Milovanović; reditelj Slavuj Hadžić; filmski snimatelj Aleksandar Stanković

Scenarista dr Miroslav Savićević; urednici dr Miroslav Savićević i Vesna Došen; voditelj Mića Orlović; reditelj Nikola Lorencin

Premijerno emitovano 05.07.2003, Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić

Urednice: Milena Jekić Šotra, Marijana Cvetković, Vesna Došen,  Bojana Andrić