Čitaj mi!

Zavodljiva televizija - Kreatori serija: Zdravko Šotra

Povodom jubileja 60 godina Televizije, Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa RTS-a pripremila je serijal pod nazivom "Zavodljiva televizija - Kreatori serija".

Polusatne emisije posvećene su rediteljima i scenaristima: Loli Đukiću i Novaku Novaku, Siniši Paviću, Zdravku Šotri, Gordanu Mihiću ...

Reč je o stilizovanom dokumentarnom programu koji kroz izjave sagovornika: kreatora serija, glumaca, TV kritičara, antropologa, istoričara filma, sociologa kulture ili dramaturga, osvetljava njegovo delo definišući društveni okvir kroz analizu i kritički osvrt, uz seriozan pristup koji je dramaturški osmišljen tako da vešto zavodi gledaoca u onoj meri koliko su to činile i serije o kojima se govori.

Zdravko Šotra i Vladimir Marković Zdravko Šotra i Vladimir Marković

Brojnim insertima u svakoj epizodi, ulustrovana je priča, vođena diskretnom naracijom sa blagim sentimentom.

Predratni građanski i poratni revolucionarni svet, malovarošani i širokogrudi vizionari, istorijsko i individualno, zabavno i kulturno - elementi su koji čine zavodljivi svet telvizijskih serija Zdravka Šotre. Njegove predratne dame, bahati narodni tribuni, majstori za kvarove ali i za dušu decenijama žive po ljudskoj meri uprkos istorijskim rebusima podsećajući da je život igra, ali i više od igre. Zato i danas televizijskog gledaoca plene priče i junaci iz Šotrine majstorske radionice koja vredno radi od prvih dana televizije.

Zdravko Šotra Zdravko Šotra

U emisiji učestvuju: Zdravko Šotra, doc. Danica Pajović, dramaturg, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Sloboda Mićalović, glumica i dr Ratko Božović, sociolog kulture.
Glavni i odgovorni urednik Nebojša Bradić, urednik serijala Lidija Božić, dramaturg Krstina Đuković, autor špice Dragan Bulović, direktor fotografije Vladimir Marković, montažer Milan Radičević, muzički urednik Silvija Milošević, pomoćnik reditelja Ljiljana Reković, realizator Sanja Redžić.