Čitaj mi!

Književni dijalog: Ljubomir Simović

Povodom osamdeset godina života našeg velikog pesnika i dramatičara Ljubomira Simovića, pisac Aleksandar Gatalica se susreo sa njim da bi porazgovarali o poeziji, inspiraciji i književnosti u neknjiževnom 21. veku.

U velikom intervjuu za Radio-televiziju Srbije, Ljubomir Simović je progovorio o tome kako je za njega običan život neiscrpna inspiracija i kako u odgovorima svojih užičkih seljaka pronalazi čistu poeziju. Na pitanje kako gleda na to što veliki broj ljudi amaterski piše poeziju, akademik Simović je jasno odgovorio da poeziju treba da pišu samo pesnici i naglasio da pesma ne sme biti puko nizanje lepih poetskih slika.

Isto tako, velikan naše pozije je govorio i o tome kako stvara i da li ga poezija ponekad i sama iznenadi. Na pitanje da li je umoran od pisanja, Ljubomir Simović je odgovorio da nije i da stvaranje nije posao koji može da se napusti. Uz lepe želje za srećan 80. rođendan, našem književnom klasiku je poklonjena jedna dunavska pastrmka, dok je on gledaocima poklonio i pregršt svojih recitovanih stihova.
Urednik emisije Aleksandar Gatalica.