Čitaj mi!

Književni dijalog: Laslo Vegel

Književnik Aleksandar Gatalica susreo se sa piscem Laslom Vegelom u srcu Novog Sada, u Gradskoj kući, da bi s najpoznatijim mađarskim piscem iz Srbije i najpoznatijim srpskim piscem u Mađarskoj, progovorio na teme koje zaokupljaju Novosađane i čine književnost ovog majstora proze.

Da li je Novi Sad granična stanica Zapadne Evrope, ima li nečeg uznemirujućeg u duhu Novog Sada, zašto je Evropa prokockala šansu veka nakon pada Berlinskog zida - sve su to bila pitanja koja su pokrenuta u ovom Književnom dijalogu. Laslo Vegel, u ekskluzivnom intervjuu za RTS, otkriće gledacima i kako radi, zbog čega zna početke svojih romana, ali mu krajevi, nepozvani, dolaze sami i nameću mu se kao da nisu njegovi, kao i da li su njegovi junaci više principi nego romaneskne ličnosti.

Gatalica i Vegel, obojica po sopstvenim rečima Srednjoevropljani, progovoriće o tom najopasnijem mestu na Starom kontinentu, a Vegel će na kraju razgovora konstatovati da pisci današnje generacije ostavljaju u amanet budućim ono najvažnije - svoje greške.