Čitaj mi!

Srbija na vezi - portreti: Maja Herman Sekulić

Nedavno je u Indiji promovisana "Antologija o kritičkoj misli 21. veka" koju je priredio pisac i filozof, dr Džernail Sing Anand. Maja je jedini predstavnik Srbije među istaknutim intelektualcima savremenog doba čije se ime našlo u ovoj antologiji.

Prva je srpkinja koja je doktorirala na jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu, Prinstonu u Nju Džerziju. Živela je i stvarala na tri kontinenta, Evropi, Americi i Aziji. Danas živi u dva, kako kaže, kosmopolitska grada, Njujorku i Beogradu.

Maja Herman Sekulić je tokom 2019. dobila deset internacionalnih nagrada među kojima su "Globalna ikona poezije", na Svetskoj pesničkoj konferenciji u Indiji i "Premio mondiale" koja joj je uručena u rimskom senatu. 

Predavala je na univerzitetima Prinston i Ratgers, bila je gost predavač na Harvardu, Kolumbiji i Ajovi. Tri njene knjige postale su udžbenici za studente anglo-američke književnosti na nekoliko univerziteta.

Objavila je zbirke pesama, romane, kritike, eseje, kapitalne prevode i kritička izdanja knjiga svetskih pisaca, teoretičara, nobelovaca meću kojima su Josif Brodski, Sol Belou, Bob Dilan... Imala je privilegiju da upozna intelektualnu elitu Njujorka, Amerike, ali i Indije i mnogih evropskih i azijskih zemalja...

Pričala nam je o snažnim utiscima koje je na nju ostavio osmogodišnji boravak u Tajlandu kada je obišla ovu i okolne zemlje... i sve to pretočila u "Prozor u žadu"...  O velikom američkom piscu Arturu Mileru, suprugu Merilin Monro... 

Pre nekoliko godina u Beogradu je održana naučna konferencija pod nazivom „Književni, prevodilački i naučni doprinosi Maje Herman Sekulić", a o značaju opusa naše sagovornice govori i podatak da je do sada izdato pet knjiga njenih izabranih dela.

Poznato je da umetnike inspirišu ekstremne životne situacije. Tako je nastala Majina pesma "Ljubav u doba Korone" koja je prevedena na 25 jezika... 

Urednik emisije Tamara Drezgić