Oko ekonomije - Kojem slovu se radujemo?

Ili - da li maske vode iz krize?

Dva su scenarija koja su pred nama kada je reč o izlasku iz krize uzrokovane koronavirusom - da će svetska ekonomija da se kreće kao latinično slovo V , znači da će nakon ovog brzog pada i brzo da se oporavi, kao duplo V - W, da će nakon kratkog rasta opet da pada i da ide u recesiju. Ili slova L - brz pad i dugotrajan oporavak?

Od čega to zavisi najviše, da li svaka zemlja može nešto sama da uradi kako bi predupredila novu krizu, koliko smo svi zajedno naučili iz iskustva sa epidemijom?

Vesna Damjanić
Vesna Damjanić

Još jedna tema intrigira - da li je tačno da zemlje koje su uvele obavezu nošenja maski brže izlaze iz ekonomske krize? Rejting agencija Goldman Saks odgovara da jeste. Naime, oni su direktno povezali nošenje maski sa brzinom oporavka. Tvrde da su zemlje u kojima je nošenje maski obavezno, kao što su Kina i Japan, izbegle su najgoru recesiju, a da se Italija brže oporavlja nego Britanija koja se dugo opirala uvođenju maski.

O tome može li uopšte nešto da se prognozira, šta je ključno za izlazak iz recesije i šta čeka nas u Srbiji, govorimo u Oku ekonomije.

Gosti su predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić i Biljana Bogovac, partner u revizorsko konsultantskoj kući PwC -Prajs voterhaus kupers.

O stanju dve vodeće svetske ekonomije - američke i nemačke izveštavaju dopisnici RTS-a iz Vašingtona i Hajdelberga Nenad Zafirović i Nenad Radičević.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.