Magazin Srbija na vezi

U čast srpskih junaka Prvog svetskog rata

Srpski junaci Prvog svetskog rata i njihovi podvizi nepresušna su inspiracija u matici i dijaspori. Ovaj put, Sremac Adam Lauks iz Beške koji živi i radi u Berlinu i grupa srpskih umetnika iz Srbije pokrenuli su inicijativu podizanja spomenika čuvenom srpskom oficiru, junaku iz Velikog rata, pukovniku Stevanu Švabiću. Plan je da identičan spomenik bude postavljen u Ljubljani, Beogradu i Topoli. Gosti emisije su prof. dr Čedomir Vasić i vajar Miodrag Jeremić.

Takođe, videćemo i intervju koji je snimio novinara Branislav Đorđević iz Berlina, a razgovarao je s gospodinom Adamom Lauksom potpredsednikom Inicijativnog odbora za podizanja spomenika pukovniku Švabiću.

Veliki broj naših mladih i talentovanih umetnika živi i radi u dijaspori. Jedan od njih je i Užičanin Pavle Jovović koji je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a master studije završio u Parizu. Živeo je i stvarao u Tokiju i Bazelu. Danas živi, slika i predaje u umetničkoj školi u Užicu.

Braća Teofilović su za poštovaoce njihove muzike pripremili seriju muzičkih spotova prepoznatljivih numera iz njihovog repertoara. Početkom jula ove godine snimljeno je petnaest spotova na terenu Golubačke tvrđave. Izuzetan projekat kompilacije stare srpske muzike i predivnih predela Srbije.

Urednik i voditelj emisije Boban Kovačević
Reditelj Dragica Gačić