Kosovo - zločin i kazna

Tema prve emisije u 17. sezoni emitovanja Upitnika su suđenja za zločine počinjene na Kosovu, nakon što je u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu saslušan  nekadašnji komadant Oslobodilačke vojske Kosova i kosovski političar Agim Čeku, u svojstvu osumnjičenog. 

Pre Čekua saslušani su i bivši čelnici OVK, a kasnije funkcioneri samoproglašene države Kosovo  Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Jakup Krasnići i drugi. 

Agim Čeku je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji do sada tri puta hapšen i pritvaran na granicama - u Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran, ali nikada nije izručen Srbiji. U maju 1999. godine postavljen je za komandanta štaba OVK. Po završetku sukoba na Kosovu i Metohiji osnovao je političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i premijer Kosova. U međuvremenu, policija Euleksa uhapsila je Saljiha Mustafu, Hisni Gucatija i Nasima Haradinaja, takođe pripadnike bivše OVK. Mustafa, šef obaveštajne jedinice OVK na području Podujeva, takođe je saslušan. Osumnjičen je, između ostalog, i za ubistvo civila tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Šta se može očekivati od budućih suđenja? Da li su aktivnosti koje su započete pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu, početak konačnog utvrđivanja odgovornosti za navodne zločine počinjene nad Srbima na Kosmetu, ili je za takve zaključke rano, s obzirom da optužnice nisu potvrdjene? Hoće li Specijalizovani sud za zločine počinjene na Kosovu nad Srbima i ostalim nealbancima, kao i nad Albancima neistomišljenicima, imati više uspeha od Haškog tribunala? Ko će zaštiti svedoke? Da li je za utvrđivanje istine i za dostizanje pravde, posle toliko godina, isuviše kasno, kao što procenjuje bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte? 

Gosti Upitnika su: Toma Fila, advokat, angažovan u nekoliko procesa pred nekadašnjim Tribunalom za ratne zločine u Hagu, Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju i Milovan Drecun, bivši predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo u Metohiju

Autor i urednik emisije: Olivera Jovićević

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]