Srbija na vezi

Mostarske priče: Izbori 2020. i još mnogo toga. Gost emisije je nosilac zajedničke srpske liste "Ostajte ovde-Zajedno za Mostar", ugledni mostarski hirurg dr Velibor Milivojević.

Grad na Neretvi oduvek je spajao tri nacije, tri vere, tri kulture. Oduvek...do rata devedesetih. Posle toga, postao je podeljeni grad između Bošnjaka i Hrvata, od kojih je svako zauzeo svoju stranu reke. To nisu dva grada, ali tako se živi. Novi stari most, ali i svi ostali mostovi u ovom gradu još uvek nisu u potpunosti odigrali svoju suštinsku ulogu. A gde su u celoj ovoj priči Srbi, kojih je za razliku od prethodna dva naroda (čiji se broj povećao), pet puta manje nego pre rata?

Tačan broj se i ne zna. Zvanično ih je oko pet hiljada, nezvanično oko osam. Veći deo živi u Mostaru (Federacija Bosne i Hercegovine), a manji u Istočnom Mostaru (Reoublika Srpska).

I naravno, (kao i sve ostalo u Bosni i Hercegovini) ništa bez međunarodne zajednice! Svojevremeno, Visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2004. godine, formalno je Mostaru dodelio statut jedinstvenog grada. Tada se ujedinila gradska administracija, a za dobar primer ujedinili su se i mostarski vatrogasci. I da ironiji ove "jedinstvenosti" dodamo da su zajednički i voda i vazduh.

Ako u obzir uzmemo samo par ovih opštih informacija, onda možda i ne čudi podatak da u ovom gradu izbora nije bilo punih dvanaest godina. Gorepomenuti Pedi Ešdaun, doneo je Statut prema kojem postoji šest izbornih jedinica, gde svaka od njih daje po tri člana gradskog veća. Ali avaj! Sve izborne jedinice nemaju isti broj stanovnika, čime praktično svaki glas ne vredi isto. Na ovaj Statut žalili su se članovi kluba hrvatskog naroda, koji je tada oboren pred  Ustavnom sudom BiH, a novi nije donet.

Poslednji izbori izbori u Mostaru održani su 2008. godine, i evo "već" nakon dvanaest godina novi su najavljeni za 20. decembar. I gle čuda, opet se pominje međunarodna zajednica. Bilo kako bilo, Srbi su odlučili da se izbore za svoje mesto u gradu koji vole i kome pripadaju već vekovima. Ovoga puta  izlaze sa jedinstvenom listom "Ostajte ovde-Zajedno za naš Mostar" koju su podržali Republika Srpska i Srbija. Pravo glasa imaju svi mostarski Srbi, koji se nalaze na popisu iz 1991. godine, gde god da žive danas.

Nosilac liste je ugledni mostarski hirurg dr Velibor Milivojević, direktor bolnice u Nevesinju, koji će biti naš gost u studiju. On kaže da očekuje da će Listu podržati i Srbi Mostarci koji žive tamo daleko, jer imaju imaju pravo na to-da urade nešto za svoj grad gde god živeli, grad Alekse Šantića i mnogih drugih, kako u istoriji, tako i danas uglednih Srba.

Mostarske priče ne mogu se ispričati bez mostraskih Srba.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević