Stranac u Srbiji: Marija Kampan

Gosti dokumentarnih emisija „Stranac u Srbiji" autorke Ranke Jakšić su stranci koji žive i borave u Srbiji. U dosadašnjim emisijama imali smo priliku da pratimo priče onih koji su se zatekli u Srbiji i ostali tu da žive.

Jedna potpuno nesvakidašnja priča je u ovoj emisiji. Marija Kampan je iz sela Bikidžu, koje se nalazi na krajnjem severu Rumunije, u Transilvaniji. Došla je sa nepunih osamnaest godina bez znanja ijedne reči srpskog i završenom samo osnovnom školom. U Beogradu je negovala nepokretnu staricu, a posle njene smrti vodila jedno domaćinstvo, a u drugoj porodici čuvala je dvoje male dece i bila prihvaćena kao ravnopravni član.

Marijina ispovest nabijena je emocijom. Ona se seća i kao da nanovo proživljava ono čega se seća: o vezanosti za decu koju je čuvala; o svojoj prvoj rođendanskoj torti u devetnaestoj godini, o tome kako su joj se snovi iz detinjstva i maštanja o tome da i ona ide u školu pretvorila u stvarnost, i to upravo u Srbiji... Vviše od toga, i neretko kroz suze, pokloniće Marija u današnjoj epizodi Stranca u Srbiji.

Autor i urednik-Ranka Jakšić

Snimatelji-Petar Vujanić i Milan Stanić