Crepaja - od jabuka konjak, od lešnika ulje

O kalvadosu iz Banata ali i o najstarijem aligatoru na planeti koji već 84 godine živi u Beogradu

U Crepaju, u južnom Banatu obično se ide ili za Uskrs kad se održava fijakerijada i ili za slavu sela, za Veliku Gospojinu. Između toga nema velikih događaja, pogotovo ih nema sad u vreme korone što ne znači da nema zanimljivih priča. Uostalom, koje selo se još može podičiti time da od jabuka prave konjak i da ga kao da su ga pravili u Normandiji ponosno nazivaju Kalvadosom ili da ulje prave ne samo od suncokreta već i od lešnika. Kako to rade, po ovoj toploti u južnom Banatu istraživala je ekipa Oko magazina.

Krokodil Muja u beogradskom zoološkom vrtu važi za najstarijeg aligatora u zatočeništvu na svetu, star je najmanje 84 godine odnosno u Beograd je došao 1936. godine. Iako ga je teško videti da se pomera za Muju kažu da je uprkos godinama vrlo okretan i u dobroj formi. Vrlo okretna je i mlada bela lavica Koviljka koja još nema ni 84 dana. O čuvenom aligatoru, mladoj lavici ali ne samo o njima govori naša priča.

Uednik emisije: Gorislav Papić

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]