Zlatna ideja: Inicijative naučno-tehnološkog parka Čačak

U novoj epizodi serijala „Zlatna ideja" upoznajemo vas sa inicijativama Naučno-tehnološkog parka Čačak, inkubatorom za početnike u poslu, Stratap centrom Čačak, kao i akterima startap ekosistema u ovom gradu. Idejama inovativnih žena preuzetnica, inženjera i menadžera koji su privukli inostrane investicije, a danas pomažu razvoj strtup ideja.

Naučno-tehnološki park Čačak je lokalna inicijativa koju je pokrenulo šest osnivača 2011. godine, dok je Regionalni inovacioni startap centar osnovan u maju 2019. godine kao deo Naučno-tehnološkog parka Čačak. Centar je osmišljen kao mesto spajanja privrede i obrazovnih instituicija u korist mladih i onih koji žele da pokrenu inovaciono poslovanje.

Maje Pantović je grafički dizajner, ostvarila je svoje snove kada je osnovala modni studio Gufo wear, bavi se oslikavanjem odevnih predmeta. Maja je osvojila i drugo mesto na takmičenju „Kroz digitalne veštine do inovativnog poslovaja", koje organizuje Udruženje poslovnih žena Čačka.

Priča studenata Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, Dragane, Nikole i Marka, pokazuje da veliko iskustvo u oblasti programiranja koje su stekli kroz honorarni rad još od srednje škole, omogućilo im je da pokrenu zajednički startap u okviru Startap centra Čačak.

Aleksandra Jovičić nakon studija agronomije pokrenula je proizvodnju organske maline na imanju svoje porodice. Želja joj je da u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom Čačak pokrene i preradu organskih proizvoda.

Naučno-tehnološki prak Čačak nije samo mesto inovacija, već i kreativnih industrija i mesto gde se ljudi različitih profesija okupljaju oko razvoja novih ideja. To pokazuje i priča Ivane Knežević, diplomiranog dizajnera enterijera i nastavnik likovne kulture, koja se danas bavi dečijom pedagogijom u likovnoj umetnosti i spojem savremenih tehnologija, urbanih prostora sa likovnim stvaralaštvom.

Ivana Vasić, diplomirani je inženjer informacionih tehnologija Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, a kada se tokom studija našla u situaciji da traži praksu ili mentorski program, imala je poteškoća i tako odlučila da kreira sopstvenu platform koja će se time baviti. Branimir Plazinić, jedan od prvih stanovnika biznis inkubatora Naučno-tehnološkog parka Čačak, osnovao je kompaniju Plazmatex - usmerenu ka inovativnom načinu poslovanja, projektovanju i izradi mašina za automatsku proizvodnju.

O inicijativama KZM Čačka razgovarali smo sa mladim volonterima i društvenim aktivistima, koji su nosioci brojnih inicijativa i takmičenja, kao što je Klimaton u kojem su timovi predlagali rešenja u oblasti ekologije. Ovakve aktivnosti su važne za sticanje radnih navika i timskog duha.

Kako maketarstvo može prerasti u poslovnu ideju, ispričao nam je Miša Stevanović koji je svoj hobi usavršavanjem pretočio u posao.

Interesantna je i za svaku pohvalu inicijativna Ekometar, koju su osnovali mladi programeri tokom obuke za IT prekvalifikacije.

Predstavnici akademiskog, poslovnog i javnog sektora koji su osnovali NTP Čačak danas ostvaruju dobrobit putem razvoja ovakve institucije.
Bez preduzetničkog načina razmišljanja, ni velike kompanije ne mogu da se razvijaju, pa tako kompanija ABL, članica NTP Čačak ulaže upravo u razvoj stratp centara i organizacija.

Urednica serijala: Tamara Jakovljević