Studio znanja: Sujeverje

zbegavate li da prođete ispod merdevina? Ili da recimo idete putem preko kog je prešla crna mačka? Da li za vama sipaju vodu kada krenete na ispit ili razgovor za posao? Ako je tako - niste jedini. Iza svega toga krije se sujeverje.

Sujeverje je staro gotovo koliko i čovečanstvo i rasprostranjeno širom planete. Kažu da ako ostavite šešir na krevetu, vidite sovu po danu ili razbijete ogledalo - veruje se da prizivate nesreću. S druge strane slika sa slonovima okrenuta prema vratima i potkovica iznad vrata donose sreću. Ako prospete biber - posvađaćete se sa najboljim prijateljem, a ako vam ispadne viljuška znači da će u kuću doći neki muškarac. Štapići za jelo uspravno zabodeni u činiju pirinča predskazuju smrt, a kada kišobran padne na pod, veruje se da će se u kući dogoditi ubistvo. Sve ovo piše u "Enciklopediji sujeverja", ali nema razloga za strah jer je reč o kvazireligijskim i nerazumnim verovanja da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim magijskim radnjama.Šta se krije iza sujeverja i kako naučni zakoni pobijaju kvaziverovanja, vrlo često nastala usled nedostatka znanja otkriće nam psihoterapeut dr Zoran Milivojević, fizičar prof. dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku i lekar, Vladimir Milutinović, specijalista oftalmologije iz Kliničko-bolnićkog centra Srbija.

Sujeverje predstavlja spoj magijskog verovanja i tradicije. Upravo iz tog razloga u goste smo pozvali etnologa, pisca i reditelja - Mladena Milosavljevića. Naši gosti ove nedelje su i sveštenik magistar Mile Subotić sa Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu i arheolog dr Miomir Korać.

Običaji, baš kao i verovanje i sujeverje dolaze iz tradicije. A gde je tradicija tu je i muzika. Upravo zato je sa nama i "Rošer etno bend". Osim što ćemo uživati u dobroj izvornoj muzici, s obzirom na to da je reč o jednoj izuzetno intrigantnoj temi, očekuju nas i brojna iznenađenja i ilustracije u vezi sa narodima iz čitavog sveta. Pridružite nam se!

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit