Smehom protiv korone - lek koji sami pravimo

Kada su zbog virusa korona počeli karantini, mnogi su govorili - sada je vreme da se pročitaju knjige, pogledaju filmovi, nadoknadi sve propušteno.

Oni obazriviji mislili su da je mnogo važnije da se sačuva mentalno zdravlje. A u najtežim trenucima, kad je strah zaista bio veliki, ljudi su koristili smeh kao način da se zaštite od loših vesti. U vreme kada se još čekaju i lek i vakcina - da li je smeh jedini lek protiv duševnog stanja koje izaziva virus? U Oko magazinu pogledajte da li je smeh jedini lek koji mi sami pravimo i šta o tome misle pesnici, novinari, aforističari.

Na današnji dan pre 84 godine počeo je Španski građanski rat. Rat iz kojeg je kao pobednik izašao Francisko Franko, koji je Španijom vladao naredne tri decenije. Nakon rata koji je u Jugoslaviji završen 1945. godine, Josip Broz Tito vladao je zemljom više od tri decenije.

Ima mnogo razlika između Tita i Franka, ali ima i sličnosti. Rođeni su iste godine, obojica su imali duge diktature, menjali su strane, jedan je od Rusa ka Amerikancima, drugi od Nemaca ka Amerikancima. Na godišnjicu početka Španskog građanskog rata, pogledajte priču o maršalu i generalisimusu, o Jugoslaviji nekad i Španiji danas.

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]