Korona uzvraća udarac

Kaka ublažiti privredni pad?

Svaki novi mesec sa epidemijom je novi izazov ne samo za očuvanje zdravlja već i privrede. S obzirom na to da epidemija traje duže od očekivanja i da se ne zna do kada će postojati ova "nova realnost" svi se prilagođavaju u poslovanju i svakodnevnom funkcionisanju. I to svuda u svetu.

Šta nas čeka kada je reč o ekonomiji? Da li je moguće ponovo "normalno" raditi i postizati rast u privredi?

Sudeći prema prognozama - i ne baš. Evropska ekonomija bi mogla da zabeleži najteži pad od Drugog svetskog rata - do skoro 9 procenata. Izvesno je da će i naredna godina biti teška i da bi ekonomija mogla da ostvaruje plus tek za dve godine.

Kakva je pozicija Srbije? Za sada su najviše pogođeni turizam i ugostiteljstvo, ali problemi su prisutni u većini privrednih grana - železara Smederevo je ugasila jednu peć jer nema kome da izvozi čelik.

Šta može da se uradi kaka bi ekonomski pad bio što manje strmoglav, koja su iskustva drugih zemalja, kako pomoći i malim i velikim kompanijama - to su teme Oka ekonomije.

Gosti su profesor Fakulteta FEFA Goran Pitić i Dragan Lonačar, profesor Ekonomskog fakulteta.

O iskustvu Nemačke izveštava dopisnik Nenad Radičević.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]