S Tamarom u akciji

Akcija za porodicu Branković, Sviloš - Beočin

Đorđe Branković je samohrani otac Nikole (11) i Anđele (6). Supruga i majka ih je napustila pre godinu dana i od tada nemaju kontakt sa njom.

Nikola je odličan đak 4. razreda a Anđela se priprema za polazak u predškolsko. Kuća u kojoj porodica Branković živi nalazi se u selu Sviloš, na teritoriji opštine Beočin.

Glava porodice, Đorđe je odrastao bez roditelja i živeo u nemaštini. Zaposlen je na određeno vreme u komunalnom preduzeću i na taj način obezbeđuje egzistenciju za decu i sebe. Iako je vredan i skroman, nije uspevao da obezbedi potrebna sredstva za adaptaciju i sređivanje oronule kuće i time omogući deci i sebi pristojnije životne uslove... Dok je Đorđe na poslu, decu čuva komšinica, što dodatno opterećuje kućni budžet Brankovića.
Najveći problem ovog porodičnog doma bio je položaj objekta - podignut na nezgodnom terenu. Tokom vremena je, sa donje strane kuće, zid počeo da puca...

Uz pomoć JKP Beočin i uz izuzetno precizan i inovativan plan arhitekte i glavnog majstora Tamarinog tima, majstori beočinskog komunalnog preduzeća najpre su napravili betonski stub, potom i trotoar oko kuće, kao i nove stepenice na ulazu u kuću a izilili su i "betonsku košuljicu". Na taj način, kuća je bezbedno "utegnuta" nekoliko dana uoči dolaska Tamarinog tima majstora. Beton se u međuvremenu dobro osušio i bio pripremljen za dalje radove.

Tamara Grujić, autorka TV serijala i nacionalnog humanitarnog projekta "S Tamarom u akciji": "Uz pomoć lokalne samouprave, opštine Beočin i JKP Beočin, ekipa emisije "S Tamarom u akciji" kompletno je renovirala kuću Brankovića, opremila je novim nameštajem, belom tehnikom, stolarijom i malim kućnim aparatima, kako bismo olakšali život i ovoj divnoj porodici. Urađen je i novi krov, fasada, sprovedena kanalizacija, povezane su radionica i letnja kuhinja sa kućom..."

Sređena je i očišćena i štala, u koju su, uz pomoć komšija, Tamara i njena ekipa doveli dve koze.

"Posetili smo vilu Ravne ili Titovu vilu, smeštenu u prelepom ambijentu Fruške gore, koji čuva jedno od najvećih uzgajilišta evropskog jelena. Imali smo priliku da se upoznamo sa najpoznatijim stolarom u Srbiji - majstorom Miletom, koji pravi drvene stolice za hranjenje beba i nesebično ih poklanja širom Srbije. Videli smo čuvenu pećinu "Beli Majdan", koja se nalazi u selu Rakovac odakle je i stolar Mile. Vozili smo se skelom, jedinom vezom između Srema i Bačke na tom delu Dunava i obišli Park prirode "Begečku jamu". Opštinu Beočin, smeštenu na obroncima Fruške gore, krase i vinogradi, te smo posetili i vinogradarsko selo Banoštor." otkriva Tamara Grujić.

Osmu epizodu nove, devete TV sezone serijala "S Tamarom u akciji", posvećenu akciji pomoći porodici Branković - samohranom ocu koji sa dvoje maloletne dece živi u selu Sviloš, opština Beočin- pogledajte u petak, 5. juna u 21sat, na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije.