Srbija na vezi

U emisiji, između ostalog...

Dan Državnosti Srbije proslavljen je širom sveta, pa i u SAD. Posle proslave praznika u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, održan je i prijem u Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu. Prisustvovali su članovi diplomatskog kora, Kancelarije gradonačelnika Čikaga , Ministarstva finansija okruga Kuk kao i članovi srpske zajednice. Izveštava aleksandar Žigić.

Gimnazija u Bečeju bila je domaćin projekta "ERAZIMUS PLUS" - međunarodne razmene učenika iz pet evropskih zemalja. U fokusu je bila zaštita životne sredine, a deca su bila u prilici da bolje upoznaju Srbiju. Projekat bečejskim gimnazijalcima pruža i mogućnost daljeg školovanja u inostranstvu. Mladi istraživači Srbije ove godine obeležavaju stogodišnjicu rada Međunarodnih volonterskih kampova. Proslava će biti organizovana u 90 zemalja sveta, u preko 2000 kampova. Ovo je jedinstven oblik volonterskog rada predviđen za sve ljude dobre volje, bez obzira na godine. Jedan od glavnih ciljeva je stvaranje kontakata između učesnika iz inostranstva i lokalnog stanovništva, čime se doprinosi boljem razumevanju naroda i kultura, prijateljstvu i miru. O aktivnostima kojima će značajna godišnjica biti obeležena, u emisiji će govoriti Lena Tatalović - Mladi istraživači Srbije, Anastasija Đurđević - volonterka i Perica Odabašić - arheolog.

Zimsko okupljanje slavista traje već 58 godina. Tema ovogodišnjeg susreta u Beogradu bila je - funkcionisanje slovenskih jezika i književnosti u savremenim uslovima. Jedna od najistaknutijih članica srpske dijaspore u Vićenci je i pesnikinja i prevodilac za italijanski jezik Rada Rajić Ristić, član UKS i "Akademije za kulturu" iz San Marina. Objavila je dvadesetak knjiga, a sa njom je u Vićenci razgovarao kolega Vladan Rakić.

Urednik i voditelj Tanja Adamović

Realizacija Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar