Trag: Zlatno runo u dolini Peka

Petar Anđelkovića iz Kučeva, antropolog, skulptor, slikar, pobornik je legende o Zlatnom runu na ušću Peka u Dunav...

Naspram te legende koja je neizvesna, sasvim je izvesno da je ovaj zaljubljenik u mitove Zvižda i Homolja pronašao zlatno runo u svojim interesovanjima, svojim slikama i skulpturama, kontaktima sa ljudima i upućivanju zainteresovanih u kulturu, tradiciju i običaje ovoga kraja.

Autorka Jugoslava Đurica, reditelj Bojan Vorkapić i snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić na Homolju
Autorka Jugoslava Đurica, reditelj Bojan Vorkapić i snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić na Homolju

Zaljubljenik u istoriju kao seoski učitelj godinama je beležio priče, prikupljao i čuvao arheološki materijal za istoriju ovog područja. "Zlatno runo u dolini Peka" je zavičajna istorija na kojoj je radio pet godina. Knjiga je teška 14 kg i 200 grama, veličine 60x40 centimetara. Korice su izrađene od kože, a aplikacije pozlaćene. Za Petra je svaki dan izazov u kome napravi bar jedan umetnički potez, korak u istraživanju, ili dugim pogledom isprati svetlucanje Peka pokušavajući da prozre njegove tajne. I tako već 40 godina.

Pripreme za ispiranje zlata, Ekipa RTS-a sa Petrom Anđelkovićem
Pripreme za ispiranje zlata, Ekipa RTS-a sa Petrom Anđelkovićem

Pucnjima iz trešnjevog topa u dvorištu ateljea, Anđelković označava otvaranje izložbe svojih umetničkih ostvarenja. Uradio je oko 1.300 slika, mnogo skulptura u kamenu i drvetu, obrađivao sve teme iz naše prošlosti. Svoje mesto u galeriji imaju i arheoloških eksponata različitih civilizacija.

Traganje za ostacima brojnih civilizacija

broj komentara 0 pošalji komentar