Oko ekonomije: Putevi gasa

Energent koji spaja i/ili razdvaja.

Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa bez obzira na ishod razgovora sa Ukrajinom o tranzitu ruskog gasa. To je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pitanja snabdevanja gasom, ali i učešće Srbije na gasovodu Turski tok su dve ključne ekonomske teme Beograda i Moskve s obzirom na to da Srbija uvozi gas i naša industrija i domaćinstva u velikoj meri zavise od tog energenta.

Vesna Damjanić
Vesna Damjanić

Istovremeno, izgradnja gasovoda je ključno pitanje i za ostatak Evrope imajući u vidu da je upravo Rusija najveći snabdevač gasom. To je geopolitičko pitanje jer je gas sve više poluga moći što se potvrđuje nedavni događajima - puštanjem u rad gasovoda Snaga Sibira, povezivanje TAP-a i TANAP-a i zelenim svetlom za izgradnju Severnog toka 2.

Koliki je manevarski prostor Srbije da obezbedi dovoljne količine gasa, da li je reč o poličkim ili ekonomskim odnosima koji su u tome presudni, da li je Brisel rešen da zaustavi ili ohrabri izgradnju Turskog toka preko Bugarske i Srbije?

Na ta pitanja u Oku ekonomije govore ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i urednica Balkan Magazina Jelica Putniković.

O geostrateškim pozicijama gasovoda izveštava novinarka RTS-a Ružica Vranjković.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar