Kvadratura kruga: 75 godina Filmskih novosti

Više od 30 godina nijedna bioskopska predstava u bivšoj Jugoslaviji nije počinjala bez Filmskog žurnala koji je bio sredstvo propagande tadašnjeg režima, ali i važan izvor informisanja koji je bioskopsku publiku informisao ne samo o političkim događajima, Titovim posetama i prijemima, već i o zbivanjima iz sveta kulture, sporta, ali i iz svakodnevnog života.

Filmski žurnal je praktično bio preteča televizije i važan svedok jednog vremena. Ko su bili cenzori koji su odlučivali šta će se pojaviti u žurnalu, šta su sve kamere Filmskih novosti zabeležile, a gledaoci nikada nisu videli, saznaćete u novom izdanju Kvadrature kruga, koja prati razvojni put Filmskih novosti u proteklih 75 godina.

Kamere Filmskih novosti jedine su u svetu snimile niz značajnih, istorijskih događaja u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i svetu. Snimatelji te filmske kuće zabeležili su posete mnogih državnika sveta i boravak Čegevare, Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor, Alfreda Hičkoka, Kirka Daglasa, Henrija Mura i mnogih drugih poznatih ličnosti Beogradu i Jugoslaviji. Sve to se danas čuva u depoima Filmskih novosti na 15 miliona metara filmske trake.

Svoju karijeru u Filmskim novostima započeli su mnogi reditelji i dramaturzi, među kojima su Puriša Đorđević (na slici), Mira Trailović i Đorđe Kadijević.

broj komentara 0 pošalji komentar