Svadba iz mog kraja: Zubin Potok

Marija Veljković nas ovog četvrtka vodi u Zubin Potok, na venčanje Danijele Božović i Filipa Milovanovića, koje obiluje raznoraznim običajima Kosova i Metohije.

Veče pred venčanje, vredna porodica Božović je zajedno sa mladom pripremala tradicionalni gastronomski specijalitet - "kosovsku filiju", koju će sutradan probati svi svatovi.

A na dan venčanja, u njihovom domu bilo je i tužno i veselo - tužno, zbog mladinog odlaska a veselo jer se služila tradicionalna meka rakija "čajna", koja se ne sme odbiti...

Uslediće običaji gađanja jabuke, kupovina mlade, napad kišobranom na mladoženju...

Mladu će izvesti braća i "napojiti je poslednji put" a ona će čašu zatim nogom prosuti.

Dever će, osim za kupovinu, novac morati da izdvoji i za mladinu cipelu - da je zakiti novcem.

Pre izlaska iz kuće, nad mladinom glavom lomi se i pogača...

Videćemo venčanje u manastiru Duboki potok u Ibarskom Kolašinu, nakog čega će se ispred crkve proslaviti i uz čuvenu pesmu "Vidovdan". Bacanje bidermajera prethodiće odlasku na građansko venčanje, u opštinu Zubin potok.

Mlada je pri dolasku u svoji novi dom morala da demonstrira i još nekoliko tradicionalnih običaja: bacanje kukuruza i žita iz sita, pa bacanje sita na krov, obeležavanje krsta medom na ulazu u novi dom, kao i sedanje u krilo svekrvi (koja je ne pušta da ustane).

Kada konačno bude primljena u kuću, mladu posećuju rođaci, sa stvarima koje je "zaboravila" u svom domu i ne progovaraju ,"jer su ljuti zbog njenog odlaska".

Ni na ovoj svadbi neće izostati kupovina barjaka. A veselje će potrajati podgrejano velikom količinom čajne rakije, koju gosti ispijaju u krug, uz zdravicu...

broj komentara 0 pošalji komentar