Srbija na vezi

Javnosti je predstavljen Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu Naprednog kluba za 2018./2019.godinu. Ima li pomaka, i u kom pravcu u odnosu na prošlu, pretprošlu...na 2009. godinu od kada Napredni klub redovno prati položaj Srba u zemljama okruženja? Naš gost biće predsednik Kluba, istoričar Čedomir Antić.

Zbog čega srpski povratnici u Jasenicu (Federacija Bosne i Hercegovine) još uvek čekaju na asfaltiranje puta, dok njihove komšije u Muslimanskoj Jasenici, od kojih su udaljeni svega četiri kilometra,  imaju bolju infrastrukturu? I jedni i drugi ističu dobre komšijske odnose, ali nedostatak osnovnih uslova za život, ponovo može dovesti do toga da Srbi napuste svoja ognjišta. Hoće li nadležni to ipak sprečiti, istraživale su kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Meštani sela Biljane Donje u Ravnim Kotarima (Hrvatska) nedavno su bili izloženi incidentu na nacionalnoj osnovi. Koleginica Vaska Radulović (TV produkcija Zajedničkog veća opština Vukovar) posetila je ovo mesto i zabeležila kako izgleda život nakon pomenutog događaja.

U Badovincima, u Mačvi, podignut je Gvozdeni krst, u znak sećanja na čuveni Gvozdeni puk, koji je pre 105 godina, u krvavoj borbi na Drini sprečio kontraofanzivu austrougraske vojske posle Cerske bitke. Nakon te bitke, po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, Stanislav Binički komponovao je "Marš na Drinu". Svedočenja potomaka slavnih junaka, prenele su i kolege Srpske televizije Crne Gore.

U emisiji predstavljamo 17. festival krajiške pesme "Krajiški biseri".

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar