Koridori

U ovonedeljnom izdanju emisije o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" videćete kako napreduju radovi na izgradnji mosta broj 8 preko reke Save kod Ostružnice na obilaznici oko Beograda i na istočnom kraku Koridora 10 koji se proteže od Niša do granice sa Republikom Bugarskom.

Most preko Save kod Ostružnice
Most preko Save kod Ostružnice

Izgradnja mosta broj 8 preko reke Save kod Ostružnice na obilaznici oko Beograda je jedinstvena ne samo u našoj zemlji već i u Evropi jer se prvi put most ove kategorije i raspona montira isključivo sa vode, bez pomoćnih oslonaca u rečnom koritu. U toku su intenzivni radovi na izgradnji leve konstrukcije koja se gradi paralelno sa postojećim mostom. Radovi se odvijaju u okviru izgradnje druge trake auto-puta na obilaznici oko Beograda čime će kapacitet mosta biti proširen na pun profil auto-puta.

Istočni krak Koridora 10
Istočni krak Koridora 10

Istočni krak Koridora 10 koji se proteže od Niša do granice sa Republikom Bugarskom predstavlja najkraći drumski pravac koji spaja Evropu sa Bliskim istokom. Dug je 86,9 kilometara, na njemu je izgrađeno pet tunela, isto toliko petlji, 87 mostova. Najveći deo trase je završen i pušten u javni saobraćaj. Trenutno se privode kraju radovi na izgradnja deonice Bancarevo - Crvena Reka koja je duga 12,5 kilometara, kojom će se, kada bude puštena u saobraćaj, zaobići Sićevačka klisura.

Goran Maslar, urednik emisije
Goran Maslar, urednik emisije "Koridori"

Urednik emisije: Goran Maslar

broj komentara 0 pošalji komentar