Siroti mali hrčki, In memoriam Gordan Mihić

Povodom smrti jednog od najvećih srpskih scenarista i dramaturga Gordana Mihića danas, 13. avgusta na Prvom programu sa početkom od 22.20 časova, emitujemo antologijski TV film iz vlastite produkcije "Siroti mali hrčki", snimljen po njegovom scenariju 1973. godine.

Dva sitna službenika državnog ministarstva dosađuju se u kancelariji i izmišljaju nebulozne priče da bi prekratili vreme. Između njih izbija svađa koja raste do neslućenih razmera. Ovaj TV film pripada humoristićkom ciklusu Neobične priče koji je sadržavao osam priča: Trkač, Micko, Siroti mali hrčki, Poštenje, Njurci, Draga tetka, Ženska priroda, Jastuk. Sačuvani su samo "Siroti mali hrčki".

Gordan Mihić rođen je u selu Poplat u opštini Berkovići u Republici Srpskoj. Bio je i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je predavao filmski scenario. Njegova dela su brojni scenariji za filmove i serije koji su ušli u istoriju domaće kinematografije.

Gordan Mihić
Gordan Mihić

Neki od njih su: "Samci", "Kad budem mrtav i beo", "Vrane", "Kamiondžije", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Povratak otpisanih", "Leptirov oblak", Pas koji je voleo vozove", "Mala noćna muzika", "Došlo doba da se ljubav proba", "Balkan ekspres", "Jaguarov skok", "Varljivo leto '68", "Sivi dom", "Dom za vešanje", "Zaboravljeni", "Tango argentino", "Otvorena vrata", "Gore dole", "Crna mačka beli mačor", "Ona voli Zvezdu", "Vojna akademija", "Nemanjići"...

Olga Božičković, novinar lista "Politika", o drami "Siroti mali hrčki" je napisala: "... tekst prevazilazi okvire obične humorističke epizode, koja se, pošto je zabavila i nasmejala, može bržo i olako zaboraviti. Gorak ukus koji ona posle smeha ostavlja znak je da je Mihić ukazao na nepremostivost zidova koje ljudska sebičnost izgrađuje i preko koje je zaista nemogućno uspostaviti bilo kakvu komunikativnost. U režijskom postupku Vladimira Momčilovića valja poštovati zrelost sa kojom je shvatio da scenska ogoljenost i što povučenija i nevidljivija rediteljeva intervencija ističe i naglašava jasnoću i direktnost glumačkog kazivanja, odnosno reljefnost dramaturške strukture, misaonu slojevitost teksta..."

U TV filmu "Siroti mali hrčki" glavne uloge igraju: Slobodan Perović, Predrag Laković, Vladimir Popović, Bora Todorović i Milutin Butković.

scenario: Gordan Mihić
režija: Vladimir Momčilović
direktor fotografije: Svetozar Stošić
scenografija i kostim: Miodrag Hadžić
montaža: Marko Ivačković
broj komentara 0 pošalji komentar