Znanje imanje

Prosula se sela na padinama Divčibara, Maljena i Povlena, uporni domaćini imaju tri i četiri generacije na gazdinstvu.

Proizvode voće i povrće i gaje krave i ovce. Prave sir, bore se za tržište, maštaju o zadruzi. Mnogi su i odustali i otišli u grad, a neki i odselili. A neki podsećaju da se ovde rodio Miloš Obrenović i baš ovde vide mogućnost za život i stvaranje u skladu sa prirodom.

Zato u ovom izdanju Znanja imanja govore: Melisa i Goran Đukić - posle 30 godina zajedničkog života u Londonu, harmoniju nalaze u Tometinom polju. To žele da podele sa gostima iz sveta, decu iz komšiluka uče da govore engleski, čitaju knjige i plivaju. Svetolik Tomić u porodičnoj zajednici vidi budućnost sela. Iskustvo ga uči da su svaštari održiva poljoprivreda, da je tu i ekonomija i ekologija. Marko Trnavac prva truba Guče - obišao pola sveta, zna da je selo najbolje mesto za odrastanje dece. Porodica Kiš iz Ade, zašto ih vole laste i koliko su značajne za očuvanje eko sistema. Milan Zlokolić iz Velike Ivanče - kako prateći mogućnosti prirode smanjuje troškove i čuva zdravlje.

Urednik: Jasmina Nikitović Stojičić
Novinari: Ljiljana M. Petrović, Dragana Popov

broj komentara 0 pošalji komentar
Znanje imanje Znanje imanje

Autor:
Jasmina Nikitović Stojičić

Hrana je naša potreba i zadovoljstvo, a kako da postane dobar biznis? Da li je u poljoprivredi izvozna šansa Srbije i koliko je prepoznajemo? [ detaljnije ]