Kulturni centar

Nedavno završeno 64. Sterijino pozorje otvorilo je pitanja o političnosti pozorišta, jer su prikazane stilski i formalno različite predstave sa jasnim kritičkim odnosom prema društvu.

Od ogoljenih pamfletskih dela, kao što je "Karolina Nojber" Kokana Mladenovića preko performativnog dokumentarizma "Mire" Andraša Urbana, do tradicionalnog i komički vođenog "Kozocida" Vide Ognjenović i parodičnog kič "Bolivuda" Maje Pelević.

Ana Tasić
Ana Tasić

Različitost pristupa u bavljenju bliskim društvenim temama otvorilo je pitanje: koje pozorište je politički najdelotvornije? Koji oblik kritičke misli najžešće udara gledaoca? I da li pozorište uopšte ima politički značaj ili je samo ritual potvrđivanja za one koji su već svesni?

O ovim pitanjima diskutuju dramska spisateljica Tijana Grumić, pozorišni kritičar Andrej Čanji, pozorišni reditelj Zlatko Paković i književnica i rediteljka Vida Ognjenović.

U emisiji će još biti reči o četvrtom festivalu muzičkih dokumentaraca Dok end Ritam, premijeri predstave "Jeste li za bezbednost?" u Narodnom pozorištu u Beogradu, koncertu američke grupe Black Lips u beogradskom Domu omladine, filmu "Džon Vik", kao i izložbi "Igre i politika" u Kulturnom centru Beograda.

Rumena Bužarovska
Rumena Bužarovska

Rubrika Jubilej je posvećena četrdesetom rođendanu filma "Apokalipsa danas", dok se u Fenomenu razmatra post-gravitaciona umetnost. Na Tanku liniju staje američki avangardni umetnik Kevin Džerom Everson.

Centralna gošća emisije je književnica Rumena Bužarovska.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić

Odgovorni urednik redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević

Kreativni direktor: Boris Miljković

Urednik emisije: Ana Tasić

Reditelj: Ivan Bukvić

Montažer: Marko Roksandić

Autori rubrika: Marija Nenezić, Ana Tasić, Hristina Vasilijević, Jasmina Mijić, Zorica Kojić, Aleksandar S. Janković

Novinar: Jelena Videnović

Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar