Medijska mreža srpske dijaspore: To smo mi u Australiji

Intervju sa vladikom Siluanom, episkopom Australijsko-novozelandske Mitropolije SPC

Početkom septembra 1979. godine, u izrazito pobožnoj porodici Janje i Veljka Mrakića u Sidneju, svet je ugledao Aleksandar. Od prvog dana vaspitavan u duhu Svetosavlja i pravoslavlja, mlađani Aleksandar  bio je predodređen za duhovnost, sabornost svoga naroda, za objašnjavanje neminovnosti Božje prisutnosti u radu i razvoju svake ličnosti.

Po završetku srednje i osnovne škole u Sidneju, upisuje Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog, a potom diplomira i na Bogoslovskom Institutu Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Posle kratkotrajnog boravka u manastiru Novi Kalenić kod Kanbere, kao iskušenik, vraća se u Srbiju, u Eparhiju Valjevsku. Ubrzo nastavlja svoje bogoslovsko usavršavanje u Rusiji, na Moskovskoj duhovnoj akademiji, gde je i nagrađen stipendijom patrijarha Ruskog Aleksija Prvog.

Magistarski rad iz oblasti patrologije brani na Grčkom bogoslovskom fakultetu u rodnom Sidneju.

Otac Siluan, kako je duhovno Aleksandrovo ime, obavlja dužnost arhijerejskog namesnika Valjevskog, u trenutku kada ga Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve, na svom redovnom majskom zasedanju u Beogradu 2016. godine, bira za episkopa Mitropolije Australijsko-novozelandske.

U razgovoru sa autorom Draganom Caranom, vladika Siluan govori o Uskrsu, o dešavanjima unutar Srpske zajednice na Petom kontinentu, o potrebi duhovnog jedinstva među Srbima, a pre svega među mladima, koji su sve više izloženi moralnim izazovima, koji nisu u duhu pravoslavlja i svetosavlja. Nezaobilazne teme su i izgradnja koledža “Sveti Sava” u Sidneju, briga o našoj stradalnoj braći na Kosovu i Metohiji, kao i predstojeći Majski sabor Svetog sinoda SPC.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić.

broj komentara 0 pošalji komentar