Medijska mreža srpske dijaspore: Američki san

Nikola Lončar

Danas je jedan od najaktivnih pripadnika dijaspore u kontaktima sa maticom.

Osnivač je i predsednik Tesline naučne fondacije u Americi. Živi i radi u gradu Filadelfija u Pensilvaniji. Specijalizovan je za istrage o nedozvoljenim metodima ulaska u određene biznis institucije ili privatne objekte (forensic locksmithing). Član je Nacionalne asocijacije specijalista za istraživanje i Internacionalne asocijacije istraživača za krađu kola. Njegovo opredeljenje za ovaj posao nastalo je posle više godina provedenih u različitim poljima obezbeđenja, da bi 1986. godine otvorio svoju firmu za obezbeđenje u Filadelfiji. Radeći u delovima grada sa visokom stopom kriminala, shvatio je da sistemi obezbeđenja nisu dovoljno razvijeni da bi se borili sa iskusnim kriminalcima i dizajnirao sredstvo za zaključavanje sa 4 do 24 tačaka i senzora koje mogu da detektuju upad lopova. Za svoj pronalazak dobio je nagradu Tehnološkog centra Bendžamin Frenklin, nagradu države Pensilvanije i zlatnu medalju Nikola Tesla, koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji pronalazak.


Nikola Lončar je pre deset godina  osnovao Teslinu naučnu fondaciju  u srpskoj crkvi u Filadelfiji kao neprofitnu obrazovnu organizaciju.

Posvećena  Nikoli Tesli, jedna je od najaktivnijih organizacija srpske dijaspore u SAD i u svetu. Danas se intenzivira rad Tesline naučne fondacije na uvođenju Nikole Tesle u školski program SAD, što je najvažniji zadatak kao zaloga budućnosti. U tome se već pokazuju dobri reziltati.


Filadelfija je inače prvi grad na svetu koji je prihvatio rođendan Nikole Tesle kao praznik.


Uvek se u ponoć sa 9. na 10. jul priređuje proslava, a na prostoru gde se organizuje, nalazi se originalni ustav SAD i zvono koje je objavilo nezavisnost SAD. To je jedino mesto u Americi, inače vlasništvo federalne vlade SAD, na kome su za  Teslin rođendan  postavljene zajedno srpska i američka zastava.


U otvorenom razgovoru sa Draganom Rakonjecem, autorom emisije Američki san, Nikola Lončar će ispričati svoju životnu i profesionalnu priču
od dolaska u Ameriku.


Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar