Da Možda Ne: Javni izvršitelji - pravo i naplata

U emisiji Da Možda Ne o javnim izvršiteljima, dosadašnjim iskustvima, problemima i iskušenjima našeg pravnog sistema naplate potraživanja.

Javni izvršitelji su od svog uvođenja u pravni sistem Srbije na udaru kritičke javnosti. Scene nasilnih iseljavanja i zaplene imovine su ono što im stvara negativnu sliku u javnosti, a slučajevi sumnjičenja za korupciju ih prate na svakom koraku.

S druge strane, nesporna činjenica je da su javni izvršitelji doprineli efikasnijem sistemu izvršenja i da je njihovim radom rešeno preko dva miliona starih izvršnih premeta koji su opterećivali sudove. Kakva su dosadašnja iskustva? Da li su zakonodavna rešenja i praksa javnih izvršitelja podjednako primerena muci i dužnika i poverilaca? Kako unaprediti sistem naplate potraživanja u Srbiji, na čijoj strani je zakon i sila?

U emisiji će govoriti:
Aleksandra Trešnjev, predsednica Komore javnih izvršitelja,
Ivan Zlatić, aktivista Združene akcije Krov nad glavom,
Prof. dr Nebojša Šarkić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union,
Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Autor i urednik: Olivera Kovačević.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 06. apr 2019, 15:42) - Mirijevo [neregistrovani]

pravda

Svaka čast Jelisaveta, svaka čast Ivane, pokazali ste zavidan nivo ljudskosti koja je u Srbiji pala na najniže grane, govorili ste istinu a istini nisu potrebni trikovi da bi se nametnula slušaocima. Za gospođu predstavnika komore izvršitelja se očekivao nastup hvalospeva izvršiteljskog posla i selektivne istine i manipulacije podacima, međutim predavač sa privatnog fakulteta me je zaledio pragmatičnom hladnoćom kada se govori o ljudskim životima a jasno veoma svestan manipulacija kojima se izvršitelji koriste pribavljajući za sebe enormnu materijalnu korist na štetu malih ljudi. Samo što nije izhavio -ako ti je dug 100€ a nemaš da platiš, možes da prodas bubreg jer poverioc tj. Ja hoću moje pare natrag.

(petak, 05. apr 2019, 04:14) - Tomislav [neregistrovani]

Da bi bilo i da ne bi bilo!

Da bi skocile plate,
Da ne bi bilo korupcije,
Da bi postojala finansijska disciplina.
"Ne, Obavezno Da" dobro radimo, ne podmicujemo i platimo dugove i racune.

(četvrtak, 04. apr 2019, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

Predlog

Ograniciti izvrsiteljima zaradu na saltersku taksu, odrediti kada se oduzima nekretnina, ne moze se oduzeti nekretnina za dug od 10% do 20% posto vrednosti same nekretnine. Izbaciti njihovu samovolju kacenja na oglasnu tablu navodnog neurucenog poziva..