Oko ekonomije: Bit' ili ne biti, novi čin

Bregzit u slepoj ulici, Tereza Mej bez podrške.

Britanski parlament ponovo nije izglasao sporazum o kome se premijerka Tereza Mej dogovorila sa Evropskom unijom povodom Bregzita. Već danas o izlasku o Britanije iz EU bez sporazuma glasa Donji dom parlamenta. Šta ta praktično znači?

Vesna Damjanić
Vesna Damjanić

Neizglasavanje u britanskom parlamentu dogovora o izlasku Velike Britanije iz EU, i to samo 17 dana pre 29. marta, kao datuma određenog za Bregzit, u velikoj meri povećava šanse za "neuređeni" Bregzit,upravo onu opciju koju su i Brisel i London hteli da izbegnu.

Sa druge strane, u slučaju odlaganja Bregzita postavlja se pitanje na koji vremenski perod će EU biti spremna da pristane da odloži izlazak Velike Britanje iz EU.

Reakcije na oba scenarija su burne, posebno u Velikoj Britaniji gde se traže novi izbori, u Briselu broje dane do Bregzita, ali i do izbora za Evropski Parlament. Rečju, komplikovani odnosi sa obe strane La Manša.

Koji je ishod glasanja u Donjem domu britanskog parlamenta, kakavi su prvi komentari i prognoze o Bregzitu, iz Londona i Brisela izveštavaju dopisnici RTSa Ivana Miloradović i Dušan Gajić.

Gosti Oka su ambasador Duško Lopandić i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar