Ovo je Srbija

Na farmi svinja „Farkaždin” kraj Zrenjanina životinje mesecima gladuju, jedu jedne drugu, a dnevno ugine i do šezdeset svinja. Sahranjuju ih u krugu farme, zbog čega svakog trenutka preti izbijanje zaraze, alarmantno je upozorenje zaposlenih sa farme.

Radnici „Prve petoletke” iz Trstenika pre tri godine zakupili su mašine i radni prostor svojim novcem. Trenutno 80 procenata proizvodnje hidrauličnih uređaja izvoze u 36 zemalja i godišnji obrt im je oko 12 miliona evra. Nedavno su zaposlili 25 novih radnika.

Loznica je uradila nacrt lokalnog akcionog plana u nameri da poboljša položaj Roma. Istražujemo kakve vidove pomoći im se pružaju na lokalnom nivou, i u kojim sferama im najviše treba pomoći.

Iz godine u godinu sve manji broj dece se upisuje u prvi razred. U Valjevu je broj upisanih prvaka ove godine povećan za 250, što je devet novih odeljenja.

Ministarstvo kulture odvaja značajna sredstva za kupovinu slika istaknutih srpskih slikara poput Olje Ivanjicki i Ljube Popovića, kako bi se u Valjevu formirao Muzej fantastike, za koji je određena jedna od najlepših zgrada u gradu.

Priče iz Srbije dostupne su na digitalnoj platformi RTS Planeta 

Pratite nas na Jutjub kanalu Fejsbuku

Urednici emisije: Vesna Manjlović i Ljiljana Ivanović

Voditeljka: Dragana Anastasijević

Odgovorna urednica Redakcije Dopisništva: Gordana Jakovljević

broj komentara 0 pošalji komentar
Ovo je Srbija Ovo je Srbija

Autor:
RTS

Sveobuhvatna slika svakodnevice u Srbiji, iz gradova i najudaljenijih mesta, o budućnosti kojoj stremimo i prošlosti koja nas uči, kroz reportaže i direktna uključenja sa terena. [ detaljnije ]