Kvadratura kruga: Kulturno-istorijsko blago Televizije Srbije

Blizu 200.000 sati programa, snimljenog na različitim TV formatima, u poslednjih 60 godina, čuva se u depoima Televizije Srbije.

 

Samo na filmskoj traci, na kojoj su osim filmova i drama, snimane i serije i dokumentarne i obrazovne emisije, čuva se oko 30.000 sati programa.

Nijedna televizija sa prostora Srbije i jugoistočne Evrope nema tako bogatu arhivu, kao RTS koja je decenijama unazad beležila sve važnije događaje, iz svih oblasti života, u Srbiji, Jugoslaviji i svetu.

Sa arhivskim snimcima koje čuva Televizija Srbije, ova televizijska kuća bi narednih 20 godina mogla bez prekida, da emituje program, bez proizvodnje novih emisija, filmova i serija.

Osim priče o tome šta je sve sačuvano u proteklih 60 godina u Televiziji Srbije, u novom izdanju Kvadrature kruga videćete kako je tekla evolucija televizijskih formata, kako se menjala tehnologija, kako je izgledao prvi živi TV prenos iz 1961. godine iz Užica, a kako život tih godina.

Videćete kako izgleda proces restauracije i digitalizacije i kroz koje sve procese i faze prolazi filmska traka dok ne dobije digitalni format.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. mar 2019, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Tv Srbije Muzej

Pa treba da se otvori i muzejska postava sireg formata