Ovo je Srbija

U Srbiji se iz godine u godinu dosta toga radi na poboljšanju položaja žena, ali je stanje u društvu daleko od zadovoljavajućeg, jer su žene i dalje izložene raznim oblicima diskriminacije. U posebno teškom položaju i po više osnova diskriminisane su Romkinje, žene sa sela, samohrane majke, žene s invaliditetom.

Prema podacima za februar NZS, od oko 570.000 nezaposlenih u Srbiji, 303.000 su žene. Gotovo polovina starija je od 45 godina. U poređenju sa EU, Srbija je i dalje na zapećku kada se o radi o zaposlenosti žena srednjih godina.

Pre godinu i po dana, meštani Konareva peticijom su tražili od lokalne samouprave da se signalizacijom i pešačkim prelazom obezbedi prelazak Ibarske magistrale koja prolazi kroz to mesto. Na tom potezu je, po rečima meštana, do sada poginulo više od dvadeset ljudi. Kada će problem biti rešen?

Eskivaža, direkt, kroše i aperkat, za mnoge žene su nepoznati pojmovi. U svetu MMA boraca, Šapčanka Milena Bojić, jedna je od retkih dama.

Priče iz Srbije dostupne su na digitalnoj platformi RTS Planeta 

Pratite nas na Jutjub kanalu Fejsbuku

Urednici emisije: Vesna Manjlović i Ivana Miljković

Voditeljka: Dragana Anastasijević

Odgovorna urednica Redakcije Dopisništva: Gordana Jakovljević

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Ovo je Srbija Ovo je Srbija

Autor:
RTS

Sveobuhvatna slika svakodnevice u Srbiji, iz gradova i najudaljenijih mesta, o budućnosti kojoj stremimo i prošlosti koja nas uči, kroz reportaže i direktna uključenja sa terena. [ detaljnije ]