Kulturni centar

U fokusu večerašnjeg izdanja emisije Kulturni centar jeste zastupljenost nacionalnog nematerijalnog kulturnog nasleđa na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovečanstva.

Na tu listu prva je upisana Krsna slava, 2014. godine, zatim Kolo, a krajem protekle godine i Pevanje uz gusle, što je izazvalo brojne polemike. U proceduri kandidature trenutno se nalazi Zlakuska grnčarija. O ovoj temi govore: etnolog Danijela Filipović, etnolog-antropolog dr Marko Stojanović, etnokoreolog dr Selena Rakočević, etnomuzikolozi dr Dimitrije Golemović i dr Danka Lajić Mihajlović, arheolog dr Biljana Đorđević. Snežana Bogdanović Snežana Bogdanović

U rubrici Retrovizija biće reči o prvoj srpskoj školovanoj fotografkinji Mari Rosandić, o knjizi priča "Unutrašnje dvorište" Gorana Petrovića, o beograskoj pijanistkinji, pevačici i autoru, Katarini Pejak, čiji se album našao na prvom mestu liste Ruts Mjuzik Riporta u Tenesiju. Biće reči i o beogradskom gostovanju predstave HNK iz Rijeke "Predsednice", ali i o tome da je primetno kako se u filmskoj industriji zamenjuju muške i ženske uloge, u korist ženske dominacije

U Kulturnom centru govoriće se o fenomenu mejkers kulture, dvadesetogodišnjici od nastanka čuvene filmske trilogije Matriks, kao i o tri decenije Bitef teatra.

Na Tanku liniju stala je glumica Snežana Bogdanović.

Gost nedelje je novinar i publicista Teofil Pančić.

Teofil Pančić Teofil Pančić

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnosti i urednik emisije: Danijela Purešević
Kreativni direktor: Boris Miljković
Autori rubrika: Ana Tasić, Aleksandar Žikić, Aleksandar S. Janković, Marija Nenezić, Hristina Vasilijević, Jasmina Mijić, Jelena Videnović.
Voditelj: Željko Maksimović
Montažer: Goran Mijić
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar