Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju

Dokumentarno-igrani film "Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju" kroz potresne priče svedoka govori o stradanju i ubistvima vojnika i civila - dece, žena i starih tokom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Za neke od tih zločina se pred sudom Bosne i Hercegovine tereti komandant 28. divizije Armije BiH Naser Orić.

Za ubistvo Srba u ovom području do sada niko nije odgovarao. Neki procesi su usled nedostatka dokaza okončani oslobađajućom presudom. Zatvorska kazna nije izrečena. Sa druge strane za ubistva i počinjene zločine nad Bošnjacima tokom 1992. i 1993. godine postoje sudske presude kako u lokalnim sudovima tako i u Haškom tribunalu.

"Zločin bez kazne" je prvi dokumentarni film snimljen u Srbiji o stradanju Srba u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata u BiH.

Film se bavi pojedinačnim pričama i slučajevima počinjenog ratnog zločina, ali istovremeno beleži i tragediju celog naroda ovog kraja.

Ekipa RTS-a obišla je srpska sela u opštinama Bratunac, Skelani, Milići, Kalesija i Zvornik. Mnoga od njih su danas razrušena i napuštena. Za tragičnu sudbinu pojedinih meštana se ni danas, posle četvrt veka, ništa ne zna. Njihovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

Sagovornici u filmu su očevici događaja i članovi porodica nastradalih. Dramatizacije su rađene na osnovu izjava svedoka i iskaza datih u procesima koji se vode pred sudovima Bosne i Hercegovine.

Dokumentarni film "Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju" rađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a i pokušaj je da se od zaborava otrgnu tragične priče o stradanju Srba u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Dokumentarni film je i svojevrsni apel za pravdu.

Autor filma je Slađana Zarić, novinar Vesna Ilić, montažer Marija Bogičević, kompozitor Vladimir Tošić, direktor fotografije Petar Vujanić. Stručni konsultant je patolog profesor dr Zoran Stanković.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 10:29) - Мирјана [neregistrovani]

Потресно

Не разумем ово време и друштво, зло у толикој мери да влада међу људима
Много потресна емисија, толико ми је тешко због тог народа који су преживели и живе са том патњом... туга преголема

(sreda, 05. dec 2018, 21:18) - Vladimir [neregistrovani]

Prevod

Da li je moguce da uradite prevod (titl)na engleski jezik kako bi emisija mogla da bude prezentovana i mimo naseg govornog podrucja?

(sreda, 05. dec 2018, 21:13) - Tf Crna Gora [neregistrovani]

Tuga

Tuga do neba.
Mi srbi smo proklet narod.