Sećanje na Živojina Pavlovića: Dezerter

U znak sećanja na Živojina Pavlovića, jednog od najznačajnijih srpskih filmskih reditelja i scenarista svih vremena, a povodom dvadeset godina od njegove smrti, Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa, 04. decembra 2018. na programu RTS Svet sa početkom u 00.15 emitujemo dugometražni igrani film "Dezerter", snimljen 1992. godine.

Scenario za film "Dezerter" napisan je po motivima romana "Večni muž" F. M. Dostojevskog, a pisali su ga Živojin Pavlović i njegova supruga Snežana Lukić. Dezerter Dezerter

U filmu "Dezerter" dva prijatelja, Pavle Trusić i Aleksa Veljačić, oficiri JNA, obojica svojevremeno zaljubljeni u istu ženu, sada Trusićevu suprugu, susreću se ponovo u toku građanskog rata - Trusić kao izbeglica iz Vukovara, a Veljačić kao vojni sudija. Njihov susret događa se u dramatičnim okolnostima kulminirajući smrću devetogodišnje kćeri Pavla Trusića za koju se ne zna da li joj je uistinu otac on ili Aleksa Veljačić. Drama prelazi u novi ljubavni zaplet oko kćeri jednog vojnog begunca, i okončaće se tragično.

Dezerter Dezerter

Živojin Pavlović je, tokom svojeg bogatog i plodnog stvaralaštva, režirao sledeće filmove: Žive vode (omibus "Kapi, vode, ratnici" 1962), Obruč (omnibus "Grad" 1963, zabranjen), Neprijatelj (1965, "Zlatna maska" na festivalu mediteranskog filma), Povratak (1966), Buđenje pacova (1967), "Zlatna arena" za režiju u Puli, "Srebrni medved" za režiju na festivalu u Berlinu), Kad budem mrtav i beo (1968, "Velika zlatna arena" u Puli, Prva nagrada za najbolji film na festivalu u Karlovim Varima), Zaseda (1969, "Zlatni lav" na festivalu u Veneciji), Crveno klasje (1971, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna plaketa" za scenario prema literarnom delu na festivalu u Berlinu), Let mrtve ptice (1973), Pesma (TV serija u 6 epizoda 1974), Hajka (1976, "Zlatna arena" za režiju), Doviđenja u sledećem ratu (1980), Zadah tela (1983, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna arena" za scenario), Na putu za Katangu (1987, "Zlatni gladijator"), Dezerter (1992, "Srebna mimoza", "Zlatna maslina" za najbolji film na festivalu mediteranskog filma u Bastiji) i Država mrtvih (2002).

Uloge tumače: Rade Šerbedžija, Radoš Bajić, Renata Ulmanski, Gorica Popović, Marina Marković, Kristina Vukićević, Mirko Babić, Branko Cvejić, Milena Pavlović, Dušan Janićijević, Svetozar Cvetković, Janez Vrhovec, Hristina Popović...

Živojin Pavlović na snimanju filma Živojin Pavlović na snimanju filma "Dezerter"

Režija: Živojin Pavlović
Scenario: Snežana Lukić, Živojin Pavlović (po motivima romana "Večni muž" F. M. Dostojevskog)
Direktor fotografije: Aleksandar Petković
Scenograf: Dragoljub Ivkov
Kostimograf: Mirjana Ostojić
Kompozitori: Predrag i Mladen Vranešević
Montažeri: Lana Vukobratović, Olga Skrigin

broj komentara 0 pošalji komentar