Slepi putnik na brodu ludaka

Igrani film "Slepi putnik na brodu ludaka", snimljen u vlastitoj produkciji Radio-televizije Srbije u režiji Gorana Markovića i po scenariju Vuleta Žurića, biće premijerno prikazan u subotu, 10. novembra na programu RTS 1 i RTS Svet, sa početkom u 16.30 i reprizom u 01.20 na RTS Svet.

Tema ovog filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine. Scenario donosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu "na slobodi i slobodnoj teritoriji". Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom "brodu ludaka", vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje.

A kada se na taj "brod" ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti) pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom. Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni dok je Kočić aktivno politički delovao na liniji nacionalnog oslobođenja, ovaj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umetničkog talenta.

Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je ovde na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada. Slepi putnik na brodu ludaka Slepi putnik na brodu ludaka

Realizacijom ovog filma RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića. Ujedno je ovo još jedan vidljiv i značajan doprinos RTS-a obeležavanju stogodišnjice Velikog rata 1914-1918.

Slepi putnik na brodu ludaka Slepi putnik na brodu ludaka

U filmu igraju: Aleksandar Đurica kao Kosta Herman, Igor Đorđević kao Petar Kočić, Tihomir Stanić kao dr Stoimirović, Maša Dakić kao Elena, Radoje Čupić kao dr Subotić, Jelena Đokić kao dr Slavka, Andrijana Oliverić kao Bošnjakovićka, Srđan Timarov kao Dušan Srezojević, Goran Šušljik kao Burbon, Nemanja Oliverić kao Bertold, Aleksandar Srećković Kubura kao Arsa Lord, Zinaida Dedakin kao tetka Mara, Rade Miljanić kao Dimitrijević, Miroljub Lešo kao otac Prota, Branko Jerinić kao Tutunović, Jovan Jovanović kao Jovan, Luka Abramović kao En En (nepoznato lice), Branka Šelić kao majka, Miona Marković kao trudnica i drugi.

Slepi putnik na brodu ludaka Slepi putnik na brodu ludaka

Reditelj: Goran Marković
Scenarista: Vule Žurić
Direktor fotografije: Đorđe Arambašić
Urednik filma: Miloš M. Radović
Scenografi: Dragoslav Ivković i Aleksandar Cvijanović
Kostimograf: Suzana Gligorijević
Montažer: Tihomir Dukić
Kompozitor: Zoran Simjanović

Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2016. godine

broj komentara 0 pošalji komentar