Čitaj mi!

Ciklus-Srpske glumice: Tegla puna vazduha

Žene scenaristi

U okviru novembarskog ciklusa "Dramska nedelja", naša publika će moći da vidi neke od televizijskih drama ili filmova, čiji su dramski autori žene. Teme su, naravno, raznovrsne, ali tzv. "ženski rukopis", ako tako nešto postoji, odlikuje se, pre svega, boljom obradom ženskih likova, i njihovim stavljanjem u centar priče, ali i većim senzibilitetom za sudbinu dece i njihova unutrašnja preživljavanja. To bi mogla biti, uslovno, i linija po kojoj su odabrana sledeća dela:

Tegla puna vazduha Tegla puna vazduha

06. 11. "Tegla puna vazduha" - Milica Novković
13. 11. "Milena iz Praga" - Olga Savić
20. 11. "Kuća za rušenje" - Mirjana Lazić
27. 11. "Nedeljom od devet do pet" - Dragana Bošković

Tegla puna vazduha Tegla puna vazduha

Tegla puna vazduha

U produkciji Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, Televizije Beograd, snimljen je televizijski film "Tegla puna vazduha", prema scenariju jedne od naših najosobenijih dramskih spisateljica, Milice Novković. To je priča o ljudima koji rade u ugljenokopu i kraj te, sve veće, zjapeće jame koja lagano proždire njihovo mesto, oni se rađaju, zaljubljuju, umiru. Njihovi obični životi su podređeni borbi da se preživi u često surovim uslovima rada, kao i gotovo beznadežnim pokušajima da se razabere pravi put u uskovitlanim vremenima pregrejanih političkih strasti i svakovrsnim pokušajima manipulacija kojima su neprekidno izloženi.

Tegla puna vazduha Tegla puna vazduha

Najveći deo filma sniman je u autentičnom ambijentu kopa Be Kolubarskih rudnika.

U glavnim ulogama su Branislav Trifunović i Nada Šargin, a igraju još Mira Karanović, Ivan Jagodić, Slobodan Ćustić, Dušanka Stojanović, Ivan Jeftović i drugi.

Pisac scenarija: Milica Novković

Tegla puna vazduha Tegla puna vazduha

Reditelj: Janko Baljak
Direktor fotografije: Veselko Krčmar
Montažer: Goran Mitrović
Kompozitor: Ilija Vlaisavljević Bebec
Scenograf: Aljoša Spajić
Kostimograf: Zora Mojsilović

broj komentara 0 pošalji komentar