Lepša strana Srbije-Opština Bujanovac

Gledaoci će imati prilike da se upoznaju sa specifičnošću ove opštine.

U selu Krševica pronađeni su ostaci drevnog grada Damastiona i slojevi sa ostacima arhitekture i mnogobrojnim pokretnim nalazima koji odgovaraju rasponima od početka 4. do prvih decenija 3. veka pne.

Manastir Prohor Pčinjski kao celina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.Drevno svetilište sagrađeno je na starom kultnom mestu, gde je živeo prepodobni Prohor Pčinjski. Od najstarije svetinje do danas je očuvana kapela gde počivaju mošti Sv. Prohora. U pitanju je mala, poklonička niska pravougaona prostorija. U sferno oblikovanoj istočnoj strani smeštene su mošti svetitelja, gde je, u desnom gornjem uglu mali otvor iz koga već ceo milenijum izvire čudotvorno miro. Sv. Prohor je trenutno jedini srpski svetitelj-mirotočac u Srbiji.

Na razvoj kulture u Bujanovcu uticaju džamije i crkve kao kulturno istorijski spomenici.

 Stara džamija u selu Biljači izgrađena je u periodu od 1375-1380 god.Graditelj je Mehmet Aga i pripada turskom stilu gradnje.

Bujanovac je grad koji se može pohvaliti bogatom kulturnom tradicijom.Dom kulture „ Vuk Karadžić“ je centar zabave i afirmacije kulturnih dešavanja.

Kao odraz težnji interesovanja đaka za muzičkim obrazovanjem SO Bujanovac je 1988 god osnovala  Školu za osnovno muzičko obrazovanje.

Bujanovac je prepoznatljiv po prirodnim lepotama, nalazištima i samim tim turističkim vrednostima. Na malom prostoru nalazi se pravo bogatstvo termomineralnih izvora, a u Bujanovačkoj banji se postižu izuzetni rezultati u lečenju kombinovanjem najsavremenijim medicinskim metodama salj lekovitošću prirodnih faktora- termomineralnih voda, lekovitog blata- peleoida i prirodnog gasa.
Jedno od najlepših turističkih potencijala opštine je i Bujanovačko jezero okruženo četinarima i cvećem.

 Putnici koji putuju za Makedoniju, Grčku i zemlje Bliskog istoka imaju mnogo razloga da se zaustave u bujanovačkom kraju, gde će ih dočekati vredni i gostoprimljivi ljudi sa tradicionalnom trpezom i zdravstveno ispravnom hranom. 
Ovde se gost dočekuje širom otvorenih vrata i toplog srca.

Autor: Zoran Trifunović

broj komentara 0 pošalji komentar