Srbija na vezi

Svet knjige u Beogradu

Beogradski sajam knjiga, po 62. put okuplja ljubitelje pisane reči, kako iz zemlje, tako i sveta. Idavači, pisci, dela, posetioci, svi na jednom mestu, pod jednim sloganom: Ključ je u knjigama! Već dugi niz godina, pa tako i na ovogodišnjem sajmu predstavlja se i "Bijela pčela" (Podobor srpskog kulturnog društva "Prosvjeta") iz Rijeke. Naša gošća u studiju biće izvršna urednica "Bijele pčele" Ljerka Radojčić. Ugostićemo i pesnika, člana Udruženja književnika Srpske i Srbije koji godinama radi i stvara u Holandiji Vjekoslava Vukadina.

1970. godine, tada 15. po redu, Sajam knjiga u Beogradu otvorio je naš Nobelovac Ivo Andrić, a u večerašnjoj emisiji, zahvaljujući bogatoj arhivi RTS-a čućete šta je tom prilikom rekao.

A zahvaljujući kolegama iz Tv produkcije ZVO Vukovar, videćete reportažu iz sela Smiljan, kod Gospića, najpoznatijem ličkom selu u svetu. Tu je rođen Nikola Tesla, velikan nauke, genije beskrajnih domena. Danas u ovom selu žive dva Srbina, ali je veoma posećeno i nedavno su, uz pomoć dobrotvora, obnovljeni spomenici Teslinim roditeljima, majci Đuki i ocu Milutinu.

U muzičkom delu emisje nastupiće istaknuta umetnica koja neguje tradicionalni način pevanja Svetlana Spajić. Predstaviće nam se ojkačom.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar