Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku svečano je ustoličen episkop dalmatinski Nikodim. Crkveni obred ustoličenja predvodio je patrijarh Irinej. Novoizabrani Episkop Nikodim nasledio je u Tronu episkopa dalmatinskog vladiku Fotija koji je u ovoj eparhiji bio poslednjih osamnaest godina.

U selima Varivode i Gošić, u opšini Kistanje, 28. septembra održane su komemoracije i služeni parastosi za 16 srpskih civila ubijenih nakon hrvatske vojne akcije „Oluja“.

Hram svetog arhangela Mihaila u Iloku iz temelja je podignut nakon 75 godina, a prvog oktobra svečano ga je osvetio episkop sremski Vasilije.

Kulturna manifestacija „Brankovi dani“ posvećena velikom srpskom pesniku Branku Radičeviću ušla je u drugu deceniju postojanja. Tokom tri nedeljna dana, a na njoj će nastupiti brojni učesnici, od dece iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, preko pevačkih i etno-grupa kao i gosti iz Srbije.

Po drugi put, braća Teofilović, Ratko i Radiša, jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske muzike, nastupili su u Vukovaru.

Fudbalski klub Bratstvo iz Jagodnjaka proslavio je 90. godina postojanja.

 

Urednik: Jadranka Jaćimović-Ivan

Montaža: Darko Kovač

 

broj komentara 0 pošalji komentar