Naši susreti

Od Perta do Beograda....

Svest o Teslinom srpskom poreklu  duboko  je utkana u težnjama naših ljudi širom sveta da se veliki naučnik  svetu predstavi upravo kao univerzalna ličnost, kao, po svemu, poseban čovek, koji je samopregorno radio za dobrobit čitavog čovečanstva....

U godini obeležavanja 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle, velikog sina svetske nauke, vratili smo se pitanju: šta naša dijaspora u svetu čini u pogledu očuvanja lika i dela srpskog naučnika?

Upoznaćete našeg Branislava Grbovića, potpredsednika Tesla foruma iz Perta.
Sreli smo se prilikom njegovog kratkog  boravka u Beogradu, a u razgovoru je otkrio da se upravo na najudaljenijem kontinentu  čuvari Teslinog nasleđa zalažu za prenošenje mladim generacijama istinskih vrednosti naučnika, koje su podjednako obeležile vreme u kojem je stvarao i savremenu epohu.
Upravo je to imperativ kojim se rukovodi delovanje Tesla foruma iz Perta. Čućemo šta su do sada uradili, kako ih je prepoznala Australijska javnost, koliko sarađuju sa tamošnjim institucijama, ali i sa srpskim organizacijama i fondovima iz drugih delova sveta,  koje neguju uspomenu na lik i besmrtno delo našeg naučnika.

Branislav Grbović je višestrana ličnost, ali pre svega čovek rudarstva. Pegionalni je direktor za Jugoistočnu Evropu  kompanije Amek Foster Viler, jedne od najvećih svetskih  firmi. Iskreno govori i o sebi, porodici, odlasku na kontinent  koji je za njega profesionalno bio izazov, ali jednako i velika neizvesnost, o bogatstvu rudama Kosova i Metohije, o putu prosperiteta mladih, koji žele da se otisnu u svet, ali i o tome šta je uspeo, a šta nije da ponese u daleku Australiju, i šta ga  zauvek čeka u Srbiji.....
 
Autor emisije mr Mirjana Raičević Tasić
broj komentara 0 pošalji komentar