Kulturni centar

Kulturni centar započinje novu sezonu emisijom koja razmatra navike i potrebe za umetnošću i kulturom tokom leta. Po nekom nepisanom pravilu veruje se da je leto ostavljeno za lake note, kiosk romane i opuštanje uz stare hitove. U najboljem slučaju, za festivale i svođenje računa.

Da li je zabluda da se leti odmaramo i od kulture? Da li je moguće da nam treba odmor i od vrhunske umetnosti ili je to još jedan u nizu letnjih mitova i zabluda? Da li je leto ipak prostor slobode kada biramo ono što najviše volimo? Kakva je uopšte letnja ponuda i imamo li mogućnost izbora? Jesu li festivali i razne gradske manifestacije dovoljna i adekvatna ponuda kulture? Ili se kultura svodi na obilaženje muzeja i znamenitosti za one srećnike koji uspeju da otputuju tamo gde ima ičega za obilaženje.

O ovim i sličnim pitanjima razmišljaće i sa gledaocima podeliti iskustva sa različitih manifestacija i festivala u zemlji i inostranstvu u današnjem izdanju Kulturnog centra Vule Žurić, pisac, Mila Turajlić, rediteljka, Dejan Ubović, umetnički direktor Kulturnog centra Grad, Olivera Stošić Rakić, urednica programa u KCB-u, Katarina Epštajn, novinarka Radio Beograda, Zoran Erić kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Jovan Zivlak, pisac i direktor Međunarodnog novosadskog književnog festivala, Vladimir Džudović, novina Radio Beograda 1. Glavni gost emisije je Ivan Medenica, pozorišni kritičar, umetnički direktor i selektor ovogodišnjeg Bitefa.

U osvrtu na događaje prethodne nedelje, izdvajamo dva filmska festivala, Pančevački i Festival muzičkog filma održan u Domu omladine, kao i pozorišni festival u Podgorici sa koga Ana Tasić izdvaja predstavu grupe Pusi riot. U Sarajevu je u Mikser hausu, na promociji knjige Radivoja Cvetićanina o Radomiru Konstantinoviću, "Konstantinović - hronika", bila Jasmina Vrbavac. O izložbi u galeriji Remont, "20 godina modrovanja", govori umetnik Goran Stojčetović.

Gledaoci će u Kulturnom centru imati priliku i da se podsete grupe Pink Flojd koja slavi jubilej 50 godina od prvog albuma, da se zainteresuju za fenomen cirkusa i da poslušaju šta rediteljka Hana Jušić ima da kaže o svojim pozitivnim i negativnim utiscima.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednica serijala: Danijela Purešević
Urednica emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelj: Ivan Bukvić
Montažeri: Goran Mijić i Bojan Filipović

broj komentara 0 pošalji komentar