To smo mi u Australiji: Srpski Rimljani

Geografska udaljenost ne znači ništa kada je u pitanju razmena ideja i znanja. Primer za to je projekat “Panonija” koji su, upravo počeli zajedno da realizuju Sidnejski i Beogradski univerzitet. Projektom je predviđeno arheološko istraživanje Rimskog carstva na lokalitetu Sremske Mitrovice.

Na području današnje Srbije , a posebno na lokalitetu nekadašnjeg Sirmijuma, odnosno Sremske Mitrovice, rođeno je čak 18 Rimskih imperatora.

O značaju predstojećih arheoloskih radova u Sremskoj Mitrovici, o bogatom srpskom istorijskom nasleđu iz trećeg veka, u emisiji “Srpski Rimljani” govore profesori Sidnejskog univerziteta Ričard Majls, Alen Din, koji su i vodeći arheolozi u projektu “Panonija”.

Upravo na dan emitovanja emisije "Srpski Rimljani", profesori Ričard Majls i Alan Din biće ponovo gosti u Srpskom Centru Bonirig u Sidneju, i govoriće o arheološkom iskopavanju u prvoj fazi na lokalitetu Sirmium u Sremskoj Mitrovici. Kako tvrde, u pitanju su zadivljujuća otkrića koja potvrđuju da je reč o jednom od najznačajnijih arheoloskih projekata u svetu.

Autor emisije je Dragan Caran, urednik serijala Medijska mreža srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić.

broj komentara 0 pošalji komentar