Trezor

Izbor iz ranijih "Trezora": Sećanje na Miju Krnjevca, harmonikaša i kompozitora (1924-1991) u seriji "Dok je sveta i veka"

Krnjevac je rođen je 10. februara 1924. godine u Ratarima kod Smederevske Palanke. Miodrag ili Mija, kako su ga svi zvali, bio je sin harmonikaša Aleksandra Tododorovića Krnjevca. Pored muzičkog dara, nasledio je od oca i nadimak, pa je sasvim bilo dovoljno da se kaže Mija Krnjevac i da se zna o kom je muzičkom talentu reč. Mija je postao izuzetan harmonikaš i kompozitor, a Krnjevo poznato mesto za koje se čulo širom Jugoslavije. Komponovao je preko 150 kola koja su neizostavna u repertoaru svakog harmonikaša. Njegove pesme "Jesen stiže rana", "Jesi l' čuo mili rode", "Znaš li dragi onu šljivu ranku", "Bisenija, kćeri najmilija" i danas se pevaju, mada mnogi misle da su izvorne i da je autor nepoznat. Mija se smatra osnivačem harmonikaškog života u Srbiji. Osnovao je školu harmonike iz koje su izašli vrhunski umetnici, a usavršio je i prstored za harmoniku dugmetaru. Miodrag Todorovic Krnjevac preminuo je 25. septembra 1991. godine ali je u njegovoj porodici muzika ostala tradicija. Njegova deca, sin Aleksandar i ćerke Ljiljana i Branka, takođe sviraju harmoniku, a ljubav prema muzici preneli su i na svoju decu.

Učesnici: Branka Todorović, Andrija Bajić, Mića Stojanović, Novica Negovanović, sagovornik Sandra Milošević

Autor i voditelj Sandra Milošević, snimatelj Zoran Savić, asistent snimatelja Dragan Barać, snimatelj zvuka Dragan Ušendić, mikroman Miljan Grubanović, rasvetljivač Rade Veselinović, snimatelj saradnik Milena Marković; Dopisništvo RTS u Kraljevu: snimatelj Života Jevtić, snimatelj zvuka Nikola Sanader; organizator Gordana Grdanović, montažer Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić

Premijerno emitovano 10.03.2017; Redakcija za istoriografijubroj komentara 0 pošalji komentar