Autoportret: Geroslav Zarić

Scenograf Geroslav Zarić, tokom skoro četiri decenije bogate karijere, gole zidove, galerije i cugove pretvara u raskošne, spektakularne ali i svedene scenografije.

Profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i večiti zaljubljenik u slikarstvo, sarađivao je sa najistaknutijim rediteljima bivše Jugoslavije, radio u vodećim pozorištima i na televiziji. Do sada je realizovao više od 200 pozorišnih scenografija.

Poznat po nesvakidašnjem promišljanju pozorišnog prostora ali i po portretima koje godinama slika, Geroslav Zarić je, prema rečima urednice emisije Snežane Stamenković Jojić, ovog puta odlučio da autoportret ne slika na platnu već u televizijskom formatu. Njegovi gosti u studiju su dugogodišnji saradnici i prijatelji, scenograf Jasna Dragović, reditelji Mihailo Vukobratović i Egon Savin, glumac Predrag Ejdus, novinari Rade Radovanović i Živadin Mitrović. Pitanja Geroslavu Zariću postavljaju i reditelj Vida Ognjenović, kostimograf Bojana Nikitović i Željko Rudić, realizator brojnih Zarićevih scenografija. U emisiji, Geroslav Zarić otkriva na koji način je okruženje u kojem je odrastao uticalo na odabir profesije, zbog čega je odlučio da studira scenografiju a ne slikarstvo, kakav odnos u predstavi grade glumci, reditelj i scenograf, kakav je njegov stav u odnosu na multimedijalno pozorište i šta mu znači muzika Ksenije Zečević.

Geroslav Zarić je dobitnik sedam Sterijinih nagrada za scenografiju, Sterijine nagrade za doprinos pozorišnoj umetnosti i još oko četrdesetdva domaća i međunarodna priznanja.

Autoportret: Geroslav Zarić, 12. decembar RTS 1 u 23.15

Urednik Kulturno-umetničkog programa Nebojša Bradić
Urednik Snežana Stamenković Jojić
Scenarista Tamara Baračkov
Reditelj Milan Janković

 

broj komentara 0 pošalji komentar