TV Teatar: Velika drama

U dugogodišnjem TV serijalu TV Teatar, u kome Dramski program RTS prikazuje najkvalitetnije pozorišne predstave srpskih teatara, svakih nekoliko meseci se, u redovnom nedeljnom terminu, od 21 sat, na Drugom programu emituju televizijske premijere pozorišnih ostvarenja, za koje se traži "karta više".

Tako i publika, koja ne živi u gradovima u kojima postoji teatar, ima priliku da pogleda prestoničke i predstave značajnih srpskih teatara, na malom ekranu.

Od početka februara, u prva dva termina premijerno su prikazane dve veoma interesantne "male forme": "Derviš i smrt", Meše Selimovića, u tumačenju glavnog lika i u režiji Slobodana Ćustića /BDP/, kao i predstava "Magneti", pisca Ivana Panića, reditelja Dušana Jovića, sa Mihajlom Nestorovićem i Srđanom Aleksićem u ulogama dva simpatična kuma /Narodno pozorište Sombor/.

"TV teatar RTS ima vrlo značajan zadatak, u okviru programa RTS - da čuva i neguje srpsku pozorišnu baštinu. Već dvadeset godina biram, kao teatrolog i pozorišni kritičar, pozorišna ostvarenja, za koja smatram da mogu da ostanu u dragocenom Arhivu RTS, kao trajni snimci. Tako će se, nadam se, formirati relevantna istorija srpske drame i pozorišta... Glumcima na snimanju predstava često kažem, da ćemo, kad budu dobijali Dobričin prsten, iz ovog serijala uzimati inserte, i da će ih unuci i praunuci gledati u njima... Kako bismo znali kako je igrao Milivoje Živanović, da nam Aleksandar Đorđević nije snimio "Jegora Buličova" u JDP?!...", kaže Dragana Bošković, urednica, koja je za očuvanje pozorišne baštine u TV Teatru dobila Zlatni Beočug. S obzirom da predaje Istoriju drame i pozorišta, ova misija joj je prirodno "na srcu".

U poslednje dve nedelje, 21. i 28. februara, u TV Teatru će ljubitelji teatra imati priliku da vide jednu od najpoznatijih i najgledanijih drama na prestoničkom pozorišnom repertoaru - "Veliku dramu", po scenariju i u režiji Siniše Kovačevića.

Ovu četvorosatnu sagu velikog dramskog autora /dvadeset osam uloga, preko pedeset izvođača/, koja je dvestoti put izvedena februara 2015. a i danas se igra pred prepunom dvoranom Narodnog pozorišta u Beogradu, mnogi su gledali više puta. Prolaz kroz srpsku istoriju izaziva suze i oduševljenje.

Kako TV Teatar nema tako dug nedeljni termin za emitovanje, "Velika drama" će biti prikazana u dva dela, u nedelju, 21. i 28. februara.

Kao i sve pozorišne drame u premijernom prikazivanju u TV Teatru, i "Veliku dramu" je za televiziju adaptirala i režirala rediteljka RTS, Andrea Ada Lazić.

"Pri "prepisivanju", u snimanju i direktnom prenosu, pozorišta na televizijski medijum, mnogo vremena upotrebim da, sa svojom ekipom, gledamo predstavu, da bismo je raskadrirali i dogovorili se o najbiljem načinu da je snimimo tako, da ne intervenišemo svojim hladnim, elektronskim jezikom, u živu umetnost pozorišnog glumca i njegovog gledaoca. Dok smo snimali "Veliku dramu", u reportažnim kolima je vladao muk. Bilo je i iskrenih suza... Ponekad mi reditelji predstava, na pozorišnim premijerama, zahvaljuju na odličnom prenosu.To sam na primer, doživela od gospođe Vide Ognjenović...", kaže rediteljka.

Dramaturg predstave je Željko Hubač, scenograf Geroslav Zarić, kompozitor Ksenija Zečević. U predstavi "Velika drama", između ostalih, najznačajnije uloge igraju: Vuk Kostić, Ljiljana Blagojević, Boško Puletić, Aleksandra Nikolić, Radovan Miljanić, Kalina Kovačević, Branislava Zorić Vasović i drugi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. feb 2017, 16:46) - Ana [neregistrovani]

Kada ce opet?

Kada opet planirate da prikayete Vliku dramu?

(utorak, 15. nov 2016, 20:44) - Ivana [neregistrovani]

Velika drama

Kad planirate opet d prikazujete Veliku dramu?

(utorak, 16. feb 2016, 02:20) - Miodrag [neregistrovani]

Bez konkurencije!

Velika drama je bez konkurencije najbolja predstava u Beogradu, predstava koja ostavlja bez daha. Sve pohvale RTS-u za odluku da tu predstavu snimi i sacuva je za sva vremena.