Srbija u Velikom ratu

Dokumentarno-igrani film "Srbija u Velikom ratu" je hronologija stradanja i pobeda srpske vojske, države i naroda u Prvom svetskom ratu. Radio-televizija Srbije emituje film premijerno na dan obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke, u ponedeljak 15. decembra.

Film autora Slađane Zarić je koprodukcija Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije odnosno Vojnofilmskog centra "Zastava film".

Geopolitički odnosi pred Veliki rat, interesi velikih sila i položaj Srbije, srpski ustupci i austrougarski ratni ultimatum - samo su neke od tema u filmu koji obrađuju sve najzanačajnije trenutke u srpskoj istoriji u periodu od 1914. do 1918. godine. Film "Srbija u velikom ratu" je sniman dve godine u 13 država.

Osim osvrta na najznačajnije bitke koje je srpska vojska tih godina vojevala (Cerska, Gučevo, Kolubarska bitka, Kajmakčalan, proboj na Dobrom polju...) dokumentarno-igrani film "Srbija u Velikom ratu" donosi i ne tako poznate priče o sudbini srpskih vojnih zarobljenika i civila u logorima širom Evrope. Posebna pažnja posvećena je i životu u okupiranoj Srbiji, čije je stanovništvo, skoro četiri miliona ljudi, živelo u bugarskoj i austrougarskoj okupacionoj zoni više od tri godine.

Pored najboljih poznavalaca prilika Prvog svetskog rata sa ovog područja, u filmu učestvuju i najpoznatiji stručnjaci Velikog rata u Evropi: profesori sa Kembridža, Sorbone, Lomonosova i Univerziteta u Beču.

Ekipa Radio-televizije Srbije koja je realizovala ovaj film prva je novinarska ekipa koja je posle 100 godina prošla putem kojim je išla srpska vojska u periodu od 1915. do 1918. godine.

Snimane su albanske planine i močvare. Na osnovu fotografija iz vremena Prvog svetskog rata birane su lokacije. Identična mesta bitnih događaja zabeležena su i vek kasnije. Snimano je na Krfu, Kajmakčalanu, Solunu, na Dobrom polju, planinskom vrhu sa koga je izvršen proboj Solunskog fronta.

Snimljeni su skoro svi spomenici i groblja na kojima su ostala da leže tela srpskih vojnika i civila (Zejtinlik, Vojničko groblje u Bitolju, spomen-kosturnica na Kajmakčalanu, u Krupnju, Lazarevcu, vojničko groblje u Tijeu kraj Pariza, groblje u Bizerti, Menzel Burgibi).

Dragocenost filma predstavljaju i kadrovi grobalja srpskih ratnih vojnih zarobljenika i civila u Mauthauzenu, Ašahu, Nežideru, Jindrihovicama, Nađmeđeru, Aradu i Sofiji.

Igrane scene u filmu predstavljaju rekonstrukciju važnih istorijskih događaja i one su zasnovane na svedočenjima savremenika koja su ostala zabeležena u istorijskim knjigama ili ratnim dnevnicima. Na taj način i igrane scene, pored autentičnih fotografija i arhivskih kadrova, predstavljaju svojevstan istorijski dokument.

U igranim sekvencama pojavljuju se najpoznatiji srpski glumci: vojvodu Radomira Putnika igra Voja Brajević, vojvodu Živojina Mišića Branislav Lečić, u ulozi Nikole Pašića pojavljuje se Miki Krstović. U filmu glume i Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Ljubivoje Tadić, Branko Jerinić, Vladimir Jocović...

Srpske vojnike u ratnim scenama verno su odigrali pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, pripadnici Treće brigade Kopnene vojske Srbije kao i budući oficiri, kadeti Vojne akademije. Simulacije ratnih borbi izvedene su na Pasuljanskim livadama i Deliblatskoj peščari. Prelazak srpske vojske preko albanskih planina sniman je na Kopaoniku.

Autor dokumentarno-igranog filma "Srbija u Velikom ratu" je Slađana Zarić. Reditelj filma je Ivana Stivens.

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa u čijoj je produkciji urađen film je Nenad Lj. Stefanović, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, kamera Bojan Danilović i Ivan Vasiljević. Scenograf je Snežana Popović, kostimografi su Nevena Milovanović i Biljana Mihailović. Snimatelj zvuka Branimir Stojanović, dizajner zvuka Bojan Mangović, grafički dizajner Borko Ćirić.

Muziku za film komponovao je Vladimir Tošić, montažeri su Marija Bogičević i Mirjana Mitrović, producent Dobrivoje Ilić a izvršni producenti projekta "Srbija u Velikom ratu" su Snežana Rodić Sinđelić i Mate Vujnović.

Stručni konsultanti su: Miloš Ković, Aleksandar Životić, Ivan Mijatović, Slobodan Đukić i Dmitar Tasić.

Na proleće će na programu RTS-a biti emitovan i petodelni serijal "Srbija u Velikom ratu".

"Srbija u Velikom ratu" je finasiran sredstvima Vlade Republike Srbije u okviru programa obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

 

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 23. okt 2015, 08:43) - Jelisaveta [neregistrovani]

Svaka čast!

Veliki pozdrav za sve ljude koji su uložili napor i trud da se ovakav film napravi!
Veliki pozdrav RTS-u!

(utorak, 20. okt 2015, 22:17) - Игор [neregistrovani]

Термин емитовања емисије

Хвала на овој дивној едукативној емисији или филму како год.Зашто ова емисија није емитована мало раније а не овакокасно у 22 х када мали број људи може да погледа емисију?

(četvrtak, 05. feb 2015, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

veljonius992

Честитам од свег срца РТС-у!

(utorak, 16. dec 2014, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

cestitam ekipi RTSa


hvala na izuzetnom trudu i naporu

mnogo dobar film!

(ponedeljak, 15. dec 2014, 23:39) - anonymous [neregistrovani]

Народе мој

Македонија, Албанија, Грчка, Чешка, Словачка, Румунија, Бугарска, Аустрија, Тунис...Има ли негде да Срби нису оставили кости?!

(ponedeljak, 15. dec 2014, 23:23) - Александар [neregistrovani]

Србија!

Хвала вам!

(ponedeljak, 15. dec 2014, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

hrabrost

hrabrost srpskog vojnika....hvala vam


(ponedeljak, 15. dec 2014, 23:05) - stokholm [neregistrovani]

Srbija u velikom ratu

Svaka vam cast,i mnogo vam hvala!

(ponedeljak, 15. dec 2014, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

kaplar

Nacionalna Tv je nacionalna Tv! Hvala, samo nastavite.

(ponedeljak, 15. dec 2014, 16:19) - 007 [neregistrovani]

Super

Hvala Vam na ovom filmu!!!!