Čitaj mi!

Trezor

Ispunjavamo želju Spasi Sekuliću iz Detroita sa dve emisije o pevačici Sofki Nikolić-Vasiljević.

Raskovnik 197: Posredstvom našeg starog prijatelja prof. Dragoljuba Pokrajca iz Dovera (Delavere, SAD), ispunjavamo želju g. Spasi Sekuliću iz Detroita.

Umukli defovi - Sofka Nikolić-Vasiljević, pevačica srpskih narodnih pesama, rođena je 1907. godine u selu Tabanovići  kod Šapca. Još kao devojčica pevala je po vašarima, a prvi nastup imala je u jednoj zvorničkoj kafani 1923. godine. Udala se vrlo mlada za violinistu, Paju Nikolića, koji je bio i šef orkestra. Ubrzo nakon udaje odlazi zajedno sa mužem u Mostar i u kafani "Lira" peva prvi put čuvenu pesmu "Emina" u duetu sa autorom  Aleksom Šantićem. Nakon Mostara, u kojem je boravila četiri godine, Sofka je otišla u Sarajevo. Posle Sarajeva odlazi u Beograd gde postaje veoma popularna. Nazivali su je "kraljicom Skadarlije". Njeni veliki obožavaoci, ali i prijatelji, bili su  Branislav Nušić, Tin Ujević, Miloje Živanović, Čiča Ilija Stanković, Dobrica Milutinović i druga slavna imena tog vremena. Sve do 1939. godine, gostovala je i snimala u najpoznatijim evropskim kulturnim centrima: Berlinu, Pragu, Beču, Budimpešti, Parizu... Godine 1930. čuveni američki muzičar Karl Brent došao je radi Sofke u Jugoslaviju kako bi o njoj napisao opširnu studiju koja nikada nije prevedena niti štampana za srpsko tržište.  Prvu ploču sa numerama "Kolika je Jahorina planina" i "Kad bi znala dilber Stano" snimila je sa 19 godina u Berlinu, a svoju drugu ploču dve godine kasnije u Parizu. Sofka Nikolić je prva žena koja je ponela titulu najtiražnije pevačice Evrope i bila dobitnica "Zlatne potkove" u Parizu, a druga osoba po broju prodatih ploča, posle italijanskog tenora Enrika Karuza.

Snimila je oko 100 gramofonskih ploča sa više od 200 pesama. Nakon smrti jedine kćerke Marice, 1939. godine, Sofka je prestala da peva iako je bila na vrhuncu slave.Ostala je sama i živela je povučeno u Bijeljini. Sofkin glas zaorio se Skadarlijom  posle 30 godina kada je i snimljena emisija Umukli defovi. Poslednje godine života provela je usamljena i zaboravljena. Njen glas zauvek je zaćutao 1982. godine. U ovoj emisiji zabeležena su Sofkina sećanja na blistavu karijeru, kao i izjave njenih prijatelja. U emisiji se mogu čuti pesme: "Cojle Manojle", "Moj dilbere", "Da znaeš mori mome", "Kolika je Jahorina planina" i "Da smo se ranije sreli".

** Učesnici: Sofka Nikolić-Vasiljević, Giza Vuković, Dubravka Rodić Marković, Narodni orkestar Radio Beograda pod upravom Miodraga Jašarevića, folklorna grupa Bate Grbića, omladinski VIS ansambl iz Bijeljine, Narodni orkestar iz Bijeljine; Zdenka Zikova, Radojka i Tine Živković, Raša Plaović, Viktor Starčić, Stanoje Janković, Milan Đoković, Mihajlo Petrov, Fedor Hanžeković.

** Snimatelji Milan Milijanović i Dušan Stefanović, asistenti snimatelja Đorđe Đurović, Ljubomir Kondić; snimatelji zvuka Dušan Popov i Slavko Simić; montažer Milica Polićević; muzički saradnik Božidar Pantić; koreograf Bata Grbić; organizator Dušan Marković; asistent režije Bora Vukić; reditelj Čedomir Macura

** Snimano 1969, premijerno emitovano nekoliko meseci kasnije. Redakcija muzičkog programa, urednik Slobodan Habić

Omaž reditelju - Čedomir Macura rođen je 12. juna 1928. u Kistanji, u Dalmaciji. Počeo je da se bavi režijom 1949. Reditelj je u Televiziji Beograd od 1960, i snimio je veliki broj dokumentarnih filmova i TV reportaža, za koje je dobijao nagrade. Umro je 31. avgusta 1969. godine u Beogradu.

Čedomir Macura, jedan je od najboljih dokumentarista - reditelja Televizije Beograd, a ovu emisiju nije stigao da završi, pa je za emitovanje, kasnije pripremio scenarista Bora Vukić.

Zapisi iz Semberije, 8. epizoda Bijeljina - Putešestvije kroz Semberiju  dovelo je Kamenka Katića do Bijeljine. U ovoj emisiji Kamenko predstavlja bijeljinski hor "Srbadija", jedan od najboljih mešovitih horova u svetu što potvrđuju mnogobrojna svetska priznanja. Sećanja na legende  bijeljinske pozorišne scene Milana Gospića i Arsena Simića, koji su uglavnom igrali u Nušićevim delima, kazuju rođaci i komšije.

Meštani Bijeljine veoma su ponosni što je u njihovom gradu živela Sofka Nikolić, naša prva pevačica svetskog glasa koja je između dva svetska rata stekla slavu i bogatstvo, te su ulicu u kojoj je bila njena kuća nazvali po njoj. Sofka je u Bijeljini živela nekoliko decenija i tu je i sahranjena, u kapeli pored kćerke, bez ikakvog natpisa pa samo još po neki žitelj Bijeljine zna da tu počiva čuvena Sofka. Kamenko je obišao dvorište gde je nekada ona živela i posetio grob velike Sofke Nikolić.

** Učesnici: Slobodan Petrović, Mirko Babić, Sofka Nikolić, Kamenko Katić.

** Pripremili Snežana Rodić Sinđelić, Nebojša Kulišić, Darinka Ristović, Milijana Kilibarda, Milanka Panić, asistent režije Bojan Živojinović, autor Kamenko Katić

** Proizvedeno 2001, RTV BN Bijeljina i RTS TV Beograd

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. sep 2012, 03:00) - ana [neregistrovani]

Večerašnja emisija

Da li možete i meni da ispunite želju i da pustite još jednom emisiju o Bit Stritu koja je bila malopre u emisiji "Trezor", budući da sam se kasno uključila? Nisam ni znala da tako nešto postoji. Hvala unapred, Ana

Одговор уредника Трезора: 

Испунићемо вам жељу до краја године, пошаљите вашу адресу на trezor@rts.rs, како бисмо могли да вас обавестимо.

Бојана Андрић, уредник Трезора